Δικτυακό Μάρκετινγκ - MLM: Η Επιχειρηματικότητα στον 21ο αιώνα.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Η Επιχειρηματικότητα στον 21ο αιώνα.




Πρόσφατα άρχισα να ερευνώ τις δυνατότητες για επιχειρηματική ανάπτυξη που μπορεί να υπάρχουν μέσα στην οικονομική κρίση. ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΣΟΥΜΕ. Θέλετε να δείτε τις ανακαλύψεις μου????
 
Ανακάλυψα όχι μια νέα ήπειρο, αλλά το δικτυακό marketing. Είναι απλά γοητευτικό και έτσι απλά σας εξηγώ την ανακάλυψή μου. ΄Ηταν πάντα εκεί και με περίμενε, όπως μας
περιμένει όλους μόνο που δεν το είχαμε αντιληφθεί…
Το δικτυακό μάρκετινγκ είναι απλά η σύσταση και προώθηση αυτών που μας αρέσουν.
Αυτό είναι κάτι που κάνουμε καθημερινά, τόσο εμείς όσο και όλοι. Η δικτύωση είναι μια φυσική δραστηριότητα που ο καθένας μας ασκεί. Στο δικτυακό μάρκετινγκ απλά έχουμε τη δυνατότητα να εισπράττουμε επιταγές παθητικού εισοδήματος (εισοδήμα από συστάσεις που ανταποκρίθηκαν) κάνοντας κάτι που ούτως ή άλλως κάνουμε καθημερινά.
ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Μια από τις αγαπημένες μου ταινίες είναι η Πολίτικη Κουζίνα. Πιστεύω ότι είναι μια ταινία που επίσης άρεσε σε πολλούς άλλους ανθρώπους., αφού αποτελεί μια από τις εμπορικότερες ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.
Σκεφτείτε ότι πίνω καφέ με έναν φίλο μου και η συζήτησή μας στρ’εφεται γύρω από την έννοια “Δικτυακό Μάρκετινγκ”. Ο φίλος μου λέει:
«Δικτυακό Μάρκετινγκ; Δεν ξέρω και πολλά για αυτό, πάντως μάλλον είναι κάτι που εγώ δεν θα μπορούσα να κάνω».
Γιατί λέει κάτι τέτοιο; αναρωτήθηκα. Προφανώς, γιατί όπως κι εγώ μέχρι πρόσφατα, δεν γνωρίζει τι είναι δικτυακό μάρκετινγκ. Νομίζει ότι πρέπει να κάνει πωλήσεις, ότι χρειάζονται δεξιότητες παρουσίασης ή ότι θα πρέπει να γνωρίζει πολλούς πωλητές ή έχει στο μυαλό του κάποιες άλλες από τις παρανοήσεις σχετικά με το τι είναι το δικτυακό μάρκετινγκ.

Για να του εξηγήσω τι  σημαίνει και πως δουλεύει το Δικτυακό Μάρκετινγκ, χρησιμοποίησα το παράδειγμα της ταινίας Πολίτικη Κουζίνα . Η συζήτηση μας ήταν πάνω κάτω η ακόλουθη:

ΕΓΩ: Είδες την Πολίτικη Κουζίνα;

ΦΙΛΟΣ: Ναι ήταν καταπληκτική.

ΕΓΩ: Όταν πήγες στον κινηματογράφο αφού αγόρασες το εισιτήριο πήρες και κάποια snacs από το μπαρ;

ΦΙΛΟΣ: Βέβαια. Περιμένοντας να ξεκινήσει η ταινία. Ήταν λίγο ακριβότερα, αλλά μου άρεσε το ποπ κορν.

ΕΓΩ: Αφού είδες την ταινία, το κράτησες μυστικό;  Ή μίλησες για αυτή σε κάποιους γνωστούς σου;

ΦΙΛΟΣ: Όταν γύρισα σπίτι, τηλεφώνησα στην αδερφή μου και της είπα ότι αυτή κι ο άντρας της θα έπρεπε οπωσδήποτε να την δουν. Γιατί ήταν κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ή! Οι περιγραφές, οι γεύσεις, τα συναισθήματα. Όλα.

ΕΓΩ: Τελικά η αδερφή σου και ο άντρας της πήγαν να την δουν μετά από τη σύσταση που έκανες;

ΦΙΛΟΣ: Και βέβαια πήγαν. Έκλεισαν και πήγαν την επόμενη μέρα.

ΕΓΩ: Άρα αγόρασαν 2 εισιτήρια και μάλλον θα πήραν και αυτοί κάποια σνακς από το μπαρ, σωστά;

ΦΙΛΟΣ: Ναι. Και η ταινία τους άρεσε πολύ.

ΕΓΩ: Την σύστησαν και αυτοί σε άλλους.

ΦΙΛΟΣ: Δεν ξέρεις την αδερφή μου!!! Είναι μια κινητή διαφήμιση. Το είπε σε όλους τους συναδέλφους της, στους γνωστούς, στις φίλες της, στους γονείς των παιδιών στο σχολείο που είναι καθηγήτρια. Ο άντρας της το είπε σε όλους τους φίλους του και δικηγόρους και όλοι πήγαν να δουν την ταινία.

ΕΓΩ :Όλοι αυτοί λοιπόν αγόρασαν εισιτήρια και επίσης κάποια σνακς από το μπαρ. Μετά τι έγινε;

ΦΙΛΟΣ: Υποθέτω και αυτοί θα το είπαν στους φίλους τους. Είναι δύσκολο να κρατήσεις μυστικό μια τέτοια ταινία. Οι γεύσεις ανάβλυζαν μέσα από τις εικόνες και τις περιγραφές και το όλο κλίμα ήταν υπέροχο.

ΕΓΩ:  Αυτό που έκανες ήταν δικτυακό μάρκετινγκ. Είναι κάτι δηλαδή που ούτως ή άλλως κάνουμε όλοι καθημερινά. Δικτυακό Μάρκετινγκ είναι απλά το να συστήνεις αυτά που σου αρέσουν στους άλλους – συνήθως στους φίλους και γνωστούς σου. Εάν αυτό που προτείνουμε τους φαίνεται ενδιαφέρον, τότε ίσως το δοκιμάσουν και αυτοί. Οι φίλοι μας δεν έχουν καμία υποχρέωση να δουν την ταινία. Μπορούν να δεχθούν ή να απορρίψουν την πρόταση μας. Ελεύθερα. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς.
Εμείς απλά προτείνουμε και αυτοί αποφασίζουν αν θα αποδεχτούν ή όχι την πρότασή μας. Αν την αποδεχτούν τότε γίνονται ένας κρίκος στην αλυσίδα των συστάσεών μας. Αυτό ονομάζεται δικτύωση.

ΦΙΛΟΣ: Σε αυτή την περίπτωση συμφωνώ ότι κάνω δικτύωση και εγώ καθημερινά. Τι σπουδαίο λοιπόν έχει η δικτύωση;

ΕΓΩ: Οι περισσότεροι άνθρωποι αν και κάνουν Δικτυακό Μάρκετινγκ καθημερινά δεν πληρώνονται για αυτό που κάνουν.

Ας δούμε τώρα τον ιδιοκτήτη του κινηματογράφου, που σίγουρα έκανε κάποιες διαφημίσεις για να προωθήσει την ταινία. Όμως αυτού του είδους, οι διαφημίσεις δεν έχουν μεγάλα αποτελέσματα. Είναι τόσα πολλά τα διαφημιστικά μηνύματα που μας βομβαρδίζουν καθημερινά που τα περισσότερα τα αγνοούμε. Εεπιπλέον δεν εμπιστευόμαστε τις διαφημίσεις. Ενώ εμπιστευόμαστε και σεβόμαστε τους φίλους μας. Όταν ένας φίλος μας λέει ότι μια ταινία είναι καταπληκτική, εμείς το ακούμε προσεκτικά. Αυτή η προφορική διαφήμιση, η σύσταση από τον ένα φίλο στον άλλο αξίζει δέκα φορές περισσότερο σε αποτέλεσμα από αυτό που φέρνει μια διαφήμιση στο ραδιόφωνο ή στις εφημερίδες.
Εάν ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου ρωτούσε τους θεατές  της ταινίας από που άκουσαν για αυτή θα διαπίστωνε ότι οι περισσότεροι ήρθαν λόγω αυτής της προφορικής διαφήμισης.
Έτσι σαν μια ειλικρινή ένδειξη ευγνωμοσύνης, θα σου έστελνε (αν ακολουθούσε το σύστημα του δικτυακού μάρκετινγκ) μια επιταγή διαφημιστικών συστάσεων. Γιατί; Γιατί εάν δεν έκανες εσύ αυτές τις συστάσεις που στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν γεωμετρικά, όλοι αυτοί οι επιπλέον πελάτες δεν είχαν πάει στον κινηματογράφο του.

ΦΙΛΟΣ: Δεν το είδα ποτέ έτσι! Δεν έχω πάρει ποτέ μια τέτοια επιταγή. Οι ιδιοκτήτες κινηματογράφων δεν δουλεύουν με αυτό τον τρόπο. Κρατάνε για λογαριασμό τους αυτές τις διαφημιστικές επιταγές που θα έπρεπε κανονικά να μας έδιναν λόγω της προφορικής διαφήμισης που τους κάνουμε, και μας αφήνουν να εξακολουθούμε να τους συστήνουμε δωρεάν. Άρα πως μπορούμε να παίρνουμε τέτοιες επιταγές;


ΕΓΩ: Ορισμένες εταιρίες αντιλαμβάνονται ότι η προφορική διαφήμιση = σύσταση και προώθηση είναι πολύ ισχυρότερο εργαλείο από οποιοδήποτε άλλο διαφημιστικό μέσο. Δεν θέλουν να δουλεύουν τις συστάσεις δωρεάν και για αυτό το λόγο μοιράζονται το διαφημιστικό τους προϋπολογισμό μαζί μας, στέλνοντας μας κάθε μήνα μια επιταγή ανταμοιβής των προσπαθειών μας να τους συστήσουμε και προωθήσουμε. Και για όσο καιρό εξακολουθούμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά (να συστήνουμε και να προωθούμε κάτι που μας αρέσει) θα μπορούσαμε να κερδίζουμε μια ωραία επιταγή κάθε μήνα ως ανταμοιβή του χρόνου και της προσπάθειας που καταβάλλουμε.

ΦΙΛΟΣ: Είσαι σίγουρη λοιπόν ότι ο καθένας κάνει δικτυακό μάρκετινγκ κάθε μέρα;

ΕΓΩ: Βεβαιότατα! Πόσες φορές σύστησαμε κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα σε φίλους;; Που επισκέφθηκαν το εστιατόριο, απόλαυσαν το φαγητό του, -όπως κι εμείς – και με τη σειρά τους το συστησαν στους δικούς τους γνωστούς. Αυτή η αύξηση των εσόδων, είναι κάτι που ο εστιάτορας το εισπράττει, αλλά το εκτιμά πραγματικά; Εσύ ή εγώ που την προκάλεσαμε, τι απολαμβάνουμε ως ευχαριστώ;.
Και στην περίπτωση του εστιατορίου, προτείνουμε και προωθούμε κάτι που μας αρέσει. Παρόλα αυτά δεν λάβαμε ποτέ κάποια αμοιβή για αυτό. Οι περισσότεροι εστιάτορες δεν μοιράζονται μαζί μας το διαφημιστικό budget που θα διέθεταν έτσι κι αλλιώς για διαφήμιση για να έχουν τον κόσμο που τώρα έχουν γιατί εσύ κι εγώ ξεκινησαμε να  συστήνουμε το μαγαζί τους.  Κάνουμε τη σύσταση δωρεάν.
Η συστάσεις μας ήταν αποτελεσματικότερες από το να μοίραζε κουπόνια γευμάτων, διαφημιστικά φυλλάδια ή να κόλλαγε αφίσες. Η δικτύωση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προωθούνται προϊόντα και υπηρεσίες.
Γιατί; Γιατί οι άνθρωποι ακούν και εμπιστεύονται την γνώμη των ανθρώπων που γνωρίζουν προσωπικά.
Ένα άλλο παράδειγμα.  Εάν είχες ανάγκη να χειρουργηθείς άμεσα στον εγκέφαλο – δηλαδή μια δύσκολη  επέμβαση – ποια μεθοδο θα ακολουθούσες;

1η ΜΕΘΟΔΟΣ Θα κοίταζες ποιος χειρουργός έχει τη μεγαλύτερη καταχώρηση στον Χρυσό Οδηγό; Θα εμπιστευόμουν τον Χειρουργό με τον μεγαλύτερο διαφημιστικό προϋπολογισμό; Ή μήπως

2η ΜΕΘΟΔΟΣ Θα έψαχνες να βρεις κάποιον που γνωρίζεις, ένα άτομο που έχει ο ίδιος ή ένας γνωστός σου μια αντίστοιχη εμπειρία με χειρουργόγια να ζητήσεις τη γνώμη του; Ή  έστω τη γνώμη του οικογενειακού σου γιατρού που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι;
Είμαι σίγουρη ότι θα επέλεγες τη δεύτερη μέθοδο. Εγώ τγουλάχιστον αυτό θα έκανα. Όταν πρόκειται για χειρουργική επέμβαση, θέλω να έχω μια γνώμη που μπορώ να εμπιστευθώ.

Αυτό είναι, επίσης, ένα παράδειγμα δικτύωσης. Ο φίλος ή ο οικογενειακός μας γιατρός θα μας πουνελεύθερα τη γνώμη τοςυ και θα μας συστήσουν έναν χειρουργό. Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να ακολουθήσουμε αυτή τη σύσταση. Αλλά αυτή είναι η επιλογή που προτιμάμε για περισσότερη σιγουριά, προκειμένου  να αποφασίσουμε.

ΦΙΛΟΣ: Τώρα το κατάλαβα. Αφού ούτως ή άλλως συστήνω και προωθώ πράγματα καθημερινά, θα μπορούσα και να πληρώνομαι για αυτό. Σωστά;
Ο φίλος μου  καταλαβε, όπως άλλωστε κι εγώ, ότι υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων:
Οι άνθρωποι που κάνουν Δικτυακό Μάρκετινγκ κάθε μέρα και πληρώνονται για αυτό,
και
Οι άνθρωποι που κάνουν δικτυακό μάρκετινγκ κάθε μέρα και ΔΕΝ πληρώνονται για αυτό.

Ολοι μας κάνουμε καθημερινά Δικτυακό Μάρκετινγκ
Θέλετε κι άλλα παραδείγματα;
  • Συστήνοντας ένα σχολείο για τα παιδιά μας.
  • Συστήνοντας ένα μπαρ με καταπληκτική ατμόσφαιρα.
  • Συστήνοντας ένα αγαπημένο τραγούδι ή καλλιτέχνη.
  • Συστήνοντας ένα φίλο σε μια φίλη.
  • Συστήνοντας ένα συγκεκριμένο μοντέλο αυτοκινήτου.
  • Συστήνοντας μια αγαπημένη συνταγή φαγητού.
  • Συστήνοντας ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο ή μια συγκεκριμένη επένδυση.
  • Συστήνοντας ένα γιατρό, δικηγόρο, λογιστή, ασφαλιστή.
  • Συστήνοντας έναν Οδοντίατρο.
  • Συστήνοντας την αγαπημένη μας εκπομπή στην τηλεόραση.
  • Συστήνοντας ένα μυστικό αδυνατίσματος.
  • Συστήνοντας ένα καταπληκτικό κατάστημα ρούχων.
  • Συστήνοντας μια εκκλησία.
  • Συστήνοντας κάποιους νέους φίλους.
  • Συστήνοντας ένα υπολογιστή ή ένα πρόγραμμα.
  • Συστήνοντας ένα καλό βιβλίο.
Αυτά είναι παραδείγματα Δικτυακού Μάρκετινγκ στην πράξη. Συστήνουμε τα πράγματα και τις υπηρεσίες που μας αρέσουν και οι φίλοι μας με τη σειρά τους δεν έχουν καμία υποχρέωση να δεχθούν τις υποδείξεις μας.
Δεν θεωρείτε ότι άργησα να ξυπνήσω; Ότι έπρεπε εδώ και χρόνια να έχω “εκμεταλλευτεί” όλες αυτές τις συστάσεις και να τις μετατρέπω σε εισόδημα; Ποτέ δεν είναι αργά!
Αναζητήστε ανάμεσα στις εταιρίες δικτυακού μάρκετινγκ αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο και ξεκινήστε να κερδίζετε, συνεχίζοντας να κάνετε αυτό που κάνατε, να συστήνετε κάτι που σας αρέσει.
Προκειμένου να κάνετε την πιο σωστή επιλογή εταιρίας για να επενδύσετε πρέπει να γνωρίζετε:
  1. Αξιόπιστη εταιρία (Επενδυτικά κεφάλαια, ρυθμοί ανάπτυξης, φήμη)
  2. Να διαθέτει προϊόντα ευρείας  κατανάλωσης (να απευθύνεται σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων)
  3. Να είναι απαραίτητα, ώστε να καταναλώνονται και σε περιόδο οικονομικής κρίσης, σαν αυτή που διανύουμε, και να ανταποκρίνονται στις ποιοτικές ανάγκες των καταναλωτών.
  4. Μικρό επενδυτικό κόστος συμμετοχής ή δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε πακέτα συμμετοχών ( Αυτά συνήθως καθορίζουν τα ποσοστά αμοιβών)
  5. Μικρή ποσότητα αυτοκατανάλωσης του προϊόντος (όλες αυτές οι εταιρίες λειτουργούν με πλαφόν ελάχιστης μηνιαίας κατανάλωσης, Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να παραμένεις ενεργός στο δίκτυο)
  6. Ανταγωνιστικό πρόγραμμα πληρωμών
  7. Πολύ καλή εκπαίδευση (σεμινάρια) και κατά προτίμηση να τα παρέχουν δψρεάν. Θεωρώ ότι η συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση είναι άκρως απαραίτητη
  8. Ένα από τα πιο σημαντικά. Η ανάπτυξη της εταιρίας να βασίζεται στο ομαδικό πνεύμα και να ανταμοίβει την συνεργασία και την ομαδική πρόοδο.
Μελέτησα από κοντά όλες τις εταιρίες που αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Ελλάδα, συμμετέχοντας σε παρουσιάσεις και εβδομαδιαία ή μηνιαία σεμινάρια, προκειμένου να έχω την δυνατότητα να συγκρίνω και να αποφασίσω ποια υπερτερούσε έναντι των άλλων στα περισσότερα ή σε όλα τα σημεία. Ο χρόνος που σπατάλησα ξεπέρασε το 6μηνο, αλλά άξιζε τον κόπο. Η γνώση που συνέλεξα είναι ανεκτίμητη.  Όλη αυτή η εμπειρία είχε θετικά αποτελέσματα και ταυτόχρονα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο Robert Kiyiosaki έχει απόλυτο δίκιο σ’ αυτά που αναφέρει και στο βιβλίο του “ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ του Πλούσιου Μπαμπά” και στο τελευταίο που ακόμα δεν το βρήκα μεταφρασμένο στα ελληνικά ” Business of the 21st century” ( Eπιχειρήσεις του 21ου αιώνα)
Η Επιχειρηματικότητα στον 21ο αιώνα
Νεα - Τεχνολογία
Η Επιχειρηματικότητα στον 21ο αιώνα.NEA EIDHSES -ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ελλάδα, media, Επικαιρότητα,νέα κρίση,on line, άρθρα, Δημοκρατία,ειδήσεις, πληροφόρηση, ενημέρωση, κόσμος, οικονομία, αθλητισμός, Κρήτη, web tv, video, on line, ψηφιακή τηλεόραση, επικαιρότητα, ellada, apopseis, απόψεις, απόδημοι, Κρήτες, δημοσκοπήσεις,Πρόσφατα άρχισα να ερευνώ τις δυνατότητες για επιχειρηματική ανάπτυξη που μπορεί να υπάρχουν μέσα στην οικονομική κρίση. ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΣΟΥΜΕ. Θέλετε να δείτε τις ανακαλύψεις μου????
Ανακάλυψα όχι μια νέα ήπειρο, αλλά το δικτυακό marketing. Είναι απλά γοητευτικό και έτσι απλά σας εξηγώ την ανακάλυψή μου. ΄Ηταν πάντα εκεί και με περίμενε, όπως μας περιμένει όλους μόνο που δεν το είχαμε αντιληφθεί…
Το δικτυακό μάρκετινγκ είναι απλά η σύσταση και προώθηση αυτών που μας αρέσουν.
Αυτό είναι κάτι που κάνουμε καθημερινά, τόσο εμείς όσο και όλοι. Η δικτύωση είναι μια φυσική δραστηριότητα που ο καθένας μας ασκεί. Στο δικτυακό μάρκετινγκ απλά έχουμε τη δυνατότητα να εισπράττουμε επιταγές παθητικού εισοδήματος (εισοδήμα από συστάσεις που ανταποκρίθηκαν) κάνοντας κάτι που ούτως ή άλλως κάνουμε καθημερινά.
ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Μια από τις αγαπημένες μου ταινίες είναι η Πολίτικη Κουζίνα. Πιστεύω ότι είναι μια ταινία που επίσης άρεσε σε πολλούς άλλους ανθρώπους., αφού αποτελεί μια από τις εμπορικότερες ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.
Σκεφτείτε ότι πίνω καφέ με έναν φίλο μου και η συζήτησή μας στρ’εφεται γύρω από την έννοια “Δικτυακό Μάρκετινγκ”. Ο φίλος μου λέει:
«Δικτυακό Μάρκετινγκ; Δεν ξέρω και πολλά για αυτό, πάντως μάλλον είναι κάτι που εγώ δεν θα μπορούσα να κάνω».
Γιατί λέει κάτι τέτοιο; αναρωτήθηκα. Προφανώς, γιατί όπως κι εγώ μέχρι πρόσφατα, δεν γνωρίζει τι είναι δικτυακό μάρκετινγκ. Νομίζει ότι πρέπει να κάνει πωλήσεις, ότι χρειάζονται δεξιότητες παρουσίασης ή ότι θα πρέπει να γνωρίζει πολλούς πωλητές ή έχει στο μυαλό του κάποιες άλλες από τις παρανοήσεις σχετικά με το τι είναι το δικτυακό μάρκετινγκ.
Για να του εξηγήσω τι  σημαίνει και πως δουλεύει το Δικτυακό Μάρκετινγκ, χρησιμοποίησα το παράδειγμα της ταινίας Πολίτικη Κουζίνα . Η συζήτηση μας ήταν πάνω κάτω η ακόλουθη:
ΕΓΩ: Είδες την Πολίτικη Κουζίνα;
ΦΙΛΟΣ: Ναι ήταν καταπληκτική.
ΕΓΩ: Όταν πήγες στον κινηματογράφο αφού αγόρασες το εισιτήριο πήρες και κάποια snacs από το μπαρ;
ΦΙΛΟΣ: Βέβαια. Περιμένοντας να ξεκινήσει η ταινία. Ήταν λίγο ακριβότερα, αλλά μου άρεσε το ποπ κορν.
ΕΓΩ: Αφού είδες την ταινία, το κράτησες μυστικό;  Ή μίλησες για αυτή σε κάποιους γνωστούς σου;
ΦΙΛΟΣ: Όταν γύρισα σπίτι, τηλεφώνησα στην αδερφή μου και της είπα ότι αυτή κι ο άντρας της θα έπρεπε οπωσδήποτε να την δουν. Γιατί ήταν κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ή! Οι περιγραφές, οι γεύσεις, τα συναισθήματα. Όλα.
ΕΓΩ: Τελικά η αδερφή σου και ο άντρας της πήγαν να την δουν μετά από τη σύσταση που έκανες;
ΦΙΛΟΣ: Και βέβαια πήγαν. Έκλεισαν και πήγαν την επόμενη μέρα.
ΕΓΩ: Άρα αγόρασαν 2 εισιτήρια και μάλλον θα πήραν και αυτοί κάποια σνακς από το μπαρ, σωστά;
ΦΙΛΟΣ: Ναι. Και η ταινία τους άρεσε πολύ.
ΕΓΩ: Την σύστησαν και αυτοί σε άλλους.
ΦΙΛΟΣ: Δεν ξέρεις την αδερφή μου!!! Είναι μια κινητή διαφήμιση. Το είπε σε όλους τους συναδέλφους της, στους γνωστούς, στις φίλες της, στους γονείς των παιδιών στο σχολείο που είναι καθηγήτρια. Ο άντρας της το είπε σε όλους τους φίλους του και δικηγόρους και όλοι πήγαν να δουν την ταινία.
ΕΓΩ :Όλοι αυτοί λοιπόν αγόρασαν εισιτήρια και επίσης κάποια σνακς από το μπαρ. Μετά τι έγινε;
ΦΙΛΟΣ: Υποθέτω και αυτοί θα το είπαν στους φίλους τους. Είναι δύσκολο να κρατήσεις μυστικό μια τέτοια ταινία. Οι γεύσεις ανάβλυζαν μέσα από τις εικόνες και τις περιγραφές και το όλο κλίμα ήταν υπέροχο.
ΕΓΩ:  Αυτό που έκανες ήταν δικτυακό μάρκετινγκ. Είναι κάτι δηλαδή που ούτως ή άλλως κάνουμε όλοι καθημερινά. Δικτυακό Μάρκετινγκ είναι απλά το να συστήνεις αυτά που σου αρέσουν στους άλλους – συνήθως στους φίλους και γνωστούς σου. Εάν αυτό που προτείνουμε τους φαίνεται ενδιαφέρον, τότε ίσως το δοκιμάσουν και αυτοί. Οι φίλοι μας δεν έχουν καμία υποχρέωση να δουν την ταινία. Μπορούν να δεχθούν ή να απορρίψουν την πρόταση μας. Ελεύθερα. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς.
Εμείς απλά προτείνουμε και αυτοί αποφασίζουν αν θα αποδεχτούν ή όχι την πρότασή μας. Αν την αποδεχτούν τότε γίνονται ένας κρίκος στην αλυσίδα των συστάσεών μας. Αυτό ονομάζεται δικτύωση.
ΦΙΛΟΣ: Σε αυτή την περίπτωση συμφωνώ ότι κάνω δικτύωση και εγώ καθημερινά. Τι σπουδαίο λοιπόν έχει η δικτύωση;
ΕΓΩ: Οι περισσότεροι άνθρωποι αν και κάνουν Δικτυακό Μάρκετινγκ καθημερινά δεν πληρώνονται για αυτό που κάνουν.
Ας δούμε τώρα τον ιδιοκτήτη του κινηματογράφου, που σίγουρα έκανε κάποιες διαφημίσεις για να προωθήσει την ταινία. Όμως αυτού του είδους, οι διαφημίσεις δεν έχουν μεγάλα αποτελέσματα. Είναι τόσα πολλά τα διαφημιστικά μηνύματα που μας βομβαρδίζουν καθημερινά που τα περισσότερα τα αγνοούμε. Εεπιπλέον δεν εμπιστευόμαστε τις διαφημίσεις. Ενώ εμπιστευόμαστε και σεβόμαστε τους φίλους μας. Όταν ένας φίλος μας λέει ότι μια ταινία είναι καταπληκτική, εμείς το ακούμε προσεκτικά. Αυτή η προφορική διαφήμιση, η σύσταση από τον ένα φίλο στον άλλο αξίζει δέκα φορές περισσότερο σε αποτέλεσμα από αυτό που φέρνει μια διαφήμιση στο ραδιόφωνο ή στις εφημερίδες.
Εάν ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου ρωτούσε τους θεατές  της ταινίας από που άκουσαν για αυτή θα διαπίστωνε ότι οι περισσότεροι ήρθαν λόγω αυτής της προφορικής διαφήμισης.
Έτσι σαν μια ειλικρινή ένδειξη ευγνωμοσύνης, θα σου έστελνε (αν ακολουθούσε το σύστημα του δικτυακού μάρκετινγκ) μια επιταγή διαφημιστικών συστάσεων. Γιατί; Γιατί εάν δεν έκανες εσύ αυτές τις συστάσεις που στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν γεωμετρικά, όλοι αυτοί οι επιπλέον πελάτες δεν είχαν πάει στον κινηματογράφο του.
ΦΙΛΟΣ: Δεν το είδα ποτέ έτσι! Δεν έχω πάρει ποτέ μια τέτοια επιταγή. Οι ιδιοκτήτες κινηματογράφων δεν δουλεύουν με αυτό τον τρόπο. Κρατάνε για λογαριασμό τους αυτές τις διαφημιστικές επιταγές που θα έπρεπε κανονικά να μας έδιναν λόγω της προφορικής διαφήμισης που τους κάνουμε, και μας αφήνουν να εξακολουθούμε να τους συστήνουμε δωρεάν. Άρα πως μπορούμε να παίρνουμε τέτοιες επιταγές;
ΕΓΩ: Ορισμένες εταιρίες αντιλαμβάνονται ότι η προφορική διαφήμιση = σύσταση και προώθηση είναι πολύ ισχυρότερο εργαλείο από οποιοδήποτε άλλο διαφημιστικό μέσο. Δεν θέλουν να δουλεύουν τις συστάσεις δωρεάν και για αυτό το λόγο μοιράζονται το διαφημιστικό τους προϋπολογισμό μαζί μας, στέλνοντας μας κάθε μήνα μια επιταγή ανταμοιβής των προσπαθειών μας να τους συστήσουμε και προωθήσουμε. Και για όσο καιρό εξακολουθούμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά (να συστήνουμε και να προωθούμε κάτι που μας αρέσει) θα μπορούσαμε να κερδίζουμε μια ωραία επιταγή κάθε μήνα ως ανταμοιβή του χρόνου και της προσπάθειας που καταβάλλουμε.
ΦΙΛΟΣ: Είσαι σίγουρη λοιπόν ότι ο καθένας κάνει δικτυακό μάρκετινγκ κάθε μέρα;
ΕΓΩ: Βεβαιότατα! Πόσες φορές σύστησαμε κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα σε φίλους;; Που επισκέφθηκαν το εστιατόριο, απόλαυσαν το φαγητό του, -όπως κι εμείς – και με τη σειρά τους το συστησαν στους δικούς τους γνωστούς. Αυτή η αύξηση των εσόδων, είναι κάτι που ο εστιάτορας το εισπράττει, αλλά το εκτιμά πραγματικά; Εσύ ή εγώ που την προκάλεσαμε, τι απολαμβάνουμε ως ευχαριστώ;.
Και στην περίπτωση του εστιατορίου, προτείνουμε και προωθούμε κάτι που μας αρέσει. Παρόλα αυτά δεν λάβαμε ποτέ κάποια αμοιβή για αυτό. Οι περισσότεροι εστιάτορες δεν μοιράζονται μαζί μας το διαφημιστικό budget που θα διέθεταν έτσι κι αλλιώς για διαφήμιση για να έχουν τον κόσμο που τώρα έχουν γιατί εσύ κι εγώ ξεκινησαμε να  συστήνουμε το μαγαζί τους.  Κάνουμε τη σύσταση δωρεάν.
Η συστάσεις μας ήταν αποτελεσματικότερες από το να μοίραζε κουπόνια γευμάτων, διαφημιστικά φυλλάδια ή να κόλλαγε αφίσες. Η δικτύωση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προωθούνται προϊόντα και υπηρεσίες.
Γιατί; Γιατί οι άνθρωποι ακούν και εμπιστεύονται την γνώμη των ανθρώπων που γνωρίζουν προσωπικά.
Ένα άλλο παράδειγμα.  Εάν είχες ανάγκη να χειρουργηθείς άμεσα στον εγκέφαλο – δηλαδή μια δύσκολη  επέμβαση – ποια μεθοδο θα ακολουθούσες;
1η ΜΕΘΟΔΟΣ Θα κοίταζες ποιος χειρουργός έχει τη μεγαλύτερη καταχώρηση στον Χρυσό Οδηγό; Θα εμπιστευόμουν τον Χειρουργό με τον μεγαλύτερο διαφημιστικό προϋπολογισμό; Ή μήπως
2η ΜΕΘΟΔΟΣ Θα έψαχνες να βρεις κάποιον που γνωρίζεις, ένα άτομο που έχει ο ίδιος ή ένας γνωστός σου μια αντίστοιχη εμπειρία με χειρουργόγια να ζητήσεις τη γνώμη του; Ή  έστω τη γνώμη του οικογενειακού σου γιατρού που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι;
Είμαι σίγουρη ότι θα επέλεγες τη δεύτερη μέθοδο. Εγώ τγουλάχιστον αυτό θα έκανα. Όταν πρόκειται για χειρουργική επέμβαση, θέλω να έχω μια γνώμη που μπορώ να εμπιστευθώ.
Αυτό είναι, επίσης, ένα παράδειγμα δικτύωσης. Ο φίλος ή ο οικογενειακός μας γιατρός θα μας πουνελεύθερα τη γνώμη τοςυ και θα μας συστήσουν έναν χειρουργό. Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να ακολουθήσουμε αυτή τη σύσταση. Αλλά αυτή είναι η επιλογή που προτιμάμε για περισσότερη σιγουριά, προκειμένου  να αποφασίσουμε.
ΦΙΛΟΣ: Τώρα το κατάλαβα. Αφού ούτως ή άλλως συστήνω και προωθώ πράγματα καθημερινά, θα μπορούσα και να πληρώνομαι για αυτό. Σωστά;
Ο φίλος μου  καταλαβε, όπως άλλωστε κι εγώ, ότι υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων:
Οι άνθρωποι που κάνουν Δικτυακό Μάρκετινγκ κάθε μέρα και πληρώνονται για αυτό,
και
Οι άνθρωποι που κάνουν δικτυακό μάρκετινγκ κάθε μέρα και ΔΕΝ πληρώνονται για αυτό.
Ολοι μας κάνουμε καθημερινά Δικτυακό Μάρκετινγκ
Θέλετε κι άλλα παραδείγματα;
  • Συστήνοντας ένα σχολείο για τα παιδιά μας.
  • Συστήνοντας ένα μπαρ με καταπληκτική ατμόσφαιρα.
  • Συστήνοντας ένα αγαπημένο τραγούδι ή καλλιτέχνη.
  • Συστήνοντας ένα φίλο σε μια φίλη.
  • Συστήνοντας ένα συγκεκριμένο μοντέλο αυτοκινήτου.
  • Συστήνοντας μια αγαπημένη συνταγή φαγητού.
  • Συστήνοντας ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο ή μια συγκεκριμένη επένδυση.
  • Συστήνοντας ένα γιατρό, δικηγόρο, λογιστή, ασφαλιστή.
  • Συστήνοντας έναν Οδοντίατρο.
  • Συστήνοντας την αγαπημένη μας εκπομπή στην τηλεόραση.
  • Συστήνοντας ένα μυστικό αδυνατίσματος.
  • Συστήνοντας ένα καταπληκτικό κατάστημα ρούχων.
  • Συστήνοντας μια εκκλησία.
  • Συστήνοντας κάποιους νέους φίλους.
  • Συστήνοντας ένα υπολογιστή ή ένα πρόγραμμα.
  • Συστήνοντας ένα καλό βιβλίο.
Αυτά είναι παραδείγματα Δικτυακού Μάρκετινγκ στην πράξη. Συστήνουμε τα πράγματα και τις υπηρεσίες που μας αρέσουν και οι φίλοι μας με τη σειρά τους δεν έχουν καμία υποχρέωση να δεχθούν τις υποδείξεις μας.
Δεν θεωρείτε ότι άργησα να ξυπνήσω; Ότι έπρεπε εδώ και χρόνια να έχω “εκμεταλλευτεί” όλες αυτές τις συστάσεις και να τις μετατρέπω σε εισόδημα; Ποτέ δεν είναι αργά!
Αναζητήστε ανάμεσα στις εταιρίες δικτυακού μάρκετινγκ αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο και ξεκινήστε να κερδίζετε, συνεχίζοντας να κάνετε αυτό που κάνατε, να συστήνετε κάτι που σας αρέσει.
Προκειμένου να κάνετε την πιο σωστή επιλογή εταιρίας για να επενδύσετε πρέπει να γνωρίζετε:
  1. Αξιόπιστη εταιρία (Επενδυτικά κεφάλαια, ρυθμοί ανάπτυξης, φήμη)
  2. Να διαθέτει προϊόντα ευρείας  κατανάλωσης (να απευθύνεται σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων)
  3. Να είναι απαραίτητα, ώστε να καταναλώνονται και σε περιόδο οικονομικής κρίσης, σαν αυτή που διανύουμε, και να ανταποκρίνονται στις ποιοτικές ανάγκες των καταναλωτών.
  4. Μικρό επενδυτικό κόστος συμμετοχής ή δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε πακέτα συμμετοχών ( Αυτά συνήθως καθορίζουν τα ποσοστά αμοιβών)
  5. Μικρή ποσότητα αυτοκατανάλωσης του προϊόντος (όλες αυτές οι εταιρίες λειτουργούν με πλαφόν ελάχιστης μηνιαίας κατανάλωσης, Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να παραμένεις ενεργός στο δίκτυο)
  6. Ανταγωνιστικό πρόγραμμα πληρωμών
  7. Πολύ καλή εκπαίδευση (σεμινάρια) και κατά προτίμηση να τα παρέχουν δψρεάν. Θεωρώ ότι η συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση είναι άκρως απαραίτητη
  8. Ένα από τα πιο σημαντικά. Η ανάπτυξη της εταιρίας να βασίζεται στο ομαδικό πνεύμα και να ανταμοίβει την συνεργασία και την ομαδική πρόοδο.
Μελέτησα από κοντά όλες τις εταιρίες που αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Ελλάδα, συμμετέχοντας σε παρουσιάσεις και εβδομαδιαία ή μηνιαία σεμινάρια, προκειμένου να έχω την δυνατότητα να συγκρίνω και να αποφασίσω ποια υπερτερούσε έναντι των άλλων στα περισσότερα ή σε όλα τα σημεία. Ο χρόνος που σπατάλησα ξεπέρασε το 6μηνο, αλλά άξιζε τον κόπο. Η γνώση που συνέλεξα είναι ανεκτίμητη.  Όλη αυτή η εμπειρία είχε θετικά αποτελέσματα και ταυτόχρονα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο Robert Kiyiosaki έχει απόλυτο δίκιο σ’ αυτά που αναφέρει και στο βιβλίο του “ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ του Πλούσιου Μπαμπά” και στο τελευταίο που ακόμα δεν το βρήκα μεταφρασμένο στα ελληνικά ” Business of the 21st century” ( Eπιχειρήσεις του 21ου αιώνα)
- See more at: http://www.rethymnoguide.gr/nea/texnologia/11279-h-epixirimatikotita-ston-21o-aiona#sthash.NXCBdXIz.dpuf
Η Επιχειρηματικότητα στον 21ο αιώνα
Νεα - Τεχνολογία
Η Επιχειρηματικότητα στον 21ο αιώνα.NEA EIDHSES -ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ελλάδα, media, Επικαιρότητα,νέα κρίση,on line, άρθρα, Δημοκρατία,ειδήσεις, πληροφόρηση, ενημέρωση, κόσμος, οικονομία, αθλητισμός, Κρήτη, web tv, video, on line, ψηφιακή τηλεόραση, επικαιρότητα, ellada, apopseis, απόψεις, απόδημοι, Κρήτες, δημοσκοπήσεις,Πρόσφατα άρχισα να ερευνώ τις δυνατότητες για επιχειρηματική ανάπτυξη που μπορεί να υπάρχουν μέσα στην οικονομική κρίση. ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΣΟΥΜΕ. Θέλετε να δείτε τις ανακαλύψεις μου????
Ανακάλυψα όχι μια νέα ήπειρο, αλλά το δικτυακό marketing. Είναι απλά γοητευτικό και έτσι απλά σας εξηγώ την ανακάλυψή μου. ΄Ηταν πάντα εκεί και με περίμενε, όπως μας περιμένει όλους μόνο που δεν το είχαμε αντιληφθεί…
Το δικτυακό μάρκετινγκ είναι απλά η σύσταση και προώθηση αυτών που μας αρέσουν.
Αυτό είναι κάτι που κάνουμε καθημερινά, τόσο εμείς όσο και όλοι. Η δικτύωση είναι μια φυσική δραστηριότητα που ο καθένας μας ασκεί. Στο δικτυακό μάρκετινγκ απλά έχουμε τη δυνατότητα να εισπράττουμε επιταγές παθητικού εισοδήματος (εισοδήμα από συστάσεις που ανταποκρίθηκαν) κάνοντας κάτι που ούτως ή άλλως κάνουμε καθημερινά.
ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Μια από τις αγαπημένες μου ταινίες είναι η Πολίτικη Κουζίνα. Πιστεύω ότι είναι μια ταινία που επίσης άρεσε σε πολλούς άλλους ανθρώπους., αφού αποτελεί μια από τις εμπορικότερες ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.
Σκεφτείτε ότι πίνω καφέ με έναν φίλο μου και η συζήτησή μας στρ’εφεται γύρω από την έννοια “Δικτυακό Μάρκετινγκ”. Ο φίλος μου λέει:
«Δικτυακό Μάρκετινγκ; Δεν ξέρω και πολλά για αυτό, πάντως μάλλον είναι κάτι που εγώ δεν θα μπορούσα να κάνω».
Γιατί λέει κάτι τέτοιο; αναρωτήθηκα. Προφανώς, γιατί όπως κι εγώ μέχρι πρόσφατα, δεν γνωρίζει τι είναι δικτυακό μάρκετινγκ. Νομίζει ότι πρέπει να κάνει πωλήσεις, ότι χρειάζονται δεξιότητες παρουσίασης ή ότι θα πρέπει να γνωρίζει πολλούς πωλητές ή έχει στο μυαλό του κάποιες άλλες από τις παρανοήσεις σχετικά με το τι είναι το δικτυακό μάρκετινγκ.
Για να του εξηγήσω τι  σημαίνει και πως δουλεύει το Δικτυακό Μάρκετινγκ, χρησιμοποίησα το παράδειγμα της ταινίας Πολίτικη Κουζίνα . Η συζήτηση μας ήταν πάνω κάτω η ακόλουθη:
ΕΓΩ: Είδες την Πολίτικη Κουζίνα;
ΦΙΛΟΣ: Ναι ήταν καταπληκτική.
ΕΓΩ: Όταν πήγες στον κινηματογράφο αφού αγόρασες το εισιτήριο πήρες και κάποια snacs από το μπαρ;
ΦΙΛΟΣ: Βέβαια. Περιμένοντας να ξεκινήσει η ταινία. Ήταν λίγο ακριβότερα, αλλά μου άρεσε το ποπ κορν.
ΕΓΩ: Αφού είδες την ταινία, το κράτησες μυστικό;  Ή μίλησες για αυτή σε κάποιους γνωστούς σου;
ΦΙΛΟΣ: Όταν γύρισα σπίτι, τηλεφώνησα στην αδερφή μου και της είπα ότι αυτή κι ο άντρας της θα έπρεπε οπωσδήποτε να την δουν. Γιατί ήταν κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ή! Οι περιγραφές, οι γεύσεις, τα συναισθήματα. Όλα.
ΕΓΩ: Τελικά η αδερφή σου και ο άντρας της πήγαν να την δουν μετά από τη σύσταση που έκανες;
ΦΙΛΟΣ: Και βέβαια πήγαν. Έκλεισαν και πήγαν την επόμενη μέρα.
ΕΓΩ: Άρα αγόρασαν 2 εισιτήρια και μάλλον θα πήραν και αυτοί κάποια σνακς από το μπαρ, σωστά;
ΦΙΛΟΣ: Ναι. Και η ταινία τους άρεσε πολύ.
ΕΓΩ: Την σύστησαν και αυτοί σε άλλους.
ΦΙΛΟΣ: Δεν ξέρεις την αδερφή μου!!! Είναι μια κινητή διαφήμιση. Το είπε σε όλους τους συναδέλφους της, στους γνωστούς, στις φίλες της, στους γονείς των παιδιών στο σχολείο που είναι καθηγήτρια. Ο άντρας της το είπε σε όλους τους φίλους του και δικηγόρους και όλοι πήγαν να δουν την ταινία.
ΕΓΩ :Όλοι αυτοί λοιπόν αγόρασαν εισιτήρια και επίσης κάποια σνακς από το μπαρ. Μετά τι έγινε;
ΦΙΛΟΣ: Υποθέτω και αυτοί θα το είπαν στους φίλους τους. Είναι δύσκολο να κρατήσεις μυστικό μια τέτοια ταινία. Οι γεύσεις ανάβλυζαν μέσα από τις εικόνες και τις περιγραφές και το όλο κλίμα ήταν υπέροχο.
ΕΓΩ:  Αυτό που έκανες ήταν δικτυακό μάρκετινγκ. Είναι κάτι δηλαδή που ούτως ή άλλως κάνουμε όλοι καθημερινά. Δικτυακό Μάρκετινγκ είναι απλά το να συστήνεις αυτά που σου αρέσουν στους άλλους – συνήθως στους φίλους και γνωστούς σου. Εάν αυτό που προτείνουμε τους φαίνεται ενδιαφέρον, τότε ίσως το δοκιμάσουν και αυτοί. Οι φίλοι μας δεν έχουν καμία υποχρέωση να δουν την ταινία. Μπορούν να δεχθούν ή να απορρίψουν την πρόταση μας. Ελεύθερα. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς.
Εμείς απλά προτείνουμε και αυτοί αποφασίζουν αν θα αποδεχτούν ή όχι την πρότασή μας. Αν την αποδεχτούν τότε γίνονται ένας κρίκος στην αλυσίδα των συστάσεών μας. Αυτό ονομάζεται δικτύωση.
ΦΙΛΟΣ: Σε αυτή την περίπτωση συμφωνώ ότι κάνω δικτύωση και εγώ καθημερινά. Τι σπουδαίο λοιπόν έχει η δικτύωση;
ΕΓΩ: Οι περισσότεροι άνθρωποι αν και κάνουν Δικτυακό Μάρκετινγκ καθημερινά δεν πληρώνονται για αυτό που κάνουν.
Ας δούμε τώρα τον ιδιοκτήτη του κινηματογράφου, που σίγουρα έκανε κάποιες διαφημίσεις για να προωθήσει την ταινία. Όμως αυτού του είδους, οι διαφημίσεις δεν έχουν μεγάλα αποτελέσματα. Είναι τόσα πολλά τα διαφημιστικά μηνύματα που μας βομβαρδίζουν καθημερινά που τα περισσότερα τα αγνοούμε. Εεπιπλέον δεν εμπιστευόμαστε τις διαφημίσεις. Ενώ εμπιστευόμαστε και σεβόμαστε τους φίλους μας. Όταν ένας φίλος μας λέει ότι μια ταινία είναι καταπληκτική, εμείς το ακούμε προσεκτικά. Αυτή η προφορική διαφήμιση, η σύσταση από τον ένα φίλο στον άλλο αξίζει δέκα φορές περισσότερο σε αποτέλεσμα από αυτό που φέρνει μια διαφήμιση στο ραδιόφωνο ή στις εφημερίδες.
Εάν ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου ρωτούσε τους θεατές  της ταινίας από που άκουσαν για αυτή θα διαπίστωνε ότι οι περισσότεροι ήρθαν λόγω αυτής της προφορικής διαφήμισης.
Έτσι σαν μια ειλικρινή ένδειξη ευγνωμοσύνης, θα σου έστελνε (αν ακολουθούσε το σύστημα του δικτυακού μάρκετινγκ) μια επιταγή διαφημιστικών συστάσεων. Γιατί; Γιατί εάν δεν έκανες εσύ αυτές τις συστάσεις που στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν γεωμετρικά, όλοι αυτοί οι επιπλέον πελάτες δεν είχαν πάει στον κινηματογράφο του.
ΦΙΛΟΣ: Δεν το είδα ποτέ έτσι! Δεν έχω πάρει ποτέ μια τέτοια επιταγή. Οι ιδιοκτήτες κινηματογράφων δεν δουλεύουν με αυτό τον τρόπο. Κρατάνε για λογαριασμό τους αυτές τις διαφημιστικές επιταγές που θα έπρεπε κανονικά να μας έδιναν λόγω της προφορικής διαφήμισης που τους κάνουμε, και μας αφήνουν να εξακολουθούμε να τους συστήνουμε δωρεάν. Άρα πως μπορούμε να παίρνουμε τέτοιες επιταγές;
ΕΓΩ: Ορισμένες εταιρίες αντιλαμβάνονται ότι η προφορική διαφήμιση = σύσταση και προώθηση είναι πολύ ισχυρότερο εργαλείο από οποιοδήποτε άλλο διαφημιστικό μέσο. Δεν θέλουν να δουλεύουν τις συστάσεις δωρεάν και για αυτό το λόγο μοιράζονται το διαφημιστικό τους προϋπολογισμό μαζί μας, στέλνοντας μας κάθε μήνα μια επιταγή ανταμοιβής των προσπαθειών μας να τους συστήσουμε και προωθήσουμε. Και για όσο καιρό εξακολουθούμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά (να συστήνουμε και να προωθούμε κάτι που μας αρέσει) θα μπορούσαμε να κερδίζουμε μια ωραία επιταγή κάθε μήνα ως ανταμοιβή του χρόνου και της προσπάθειας που καταβάλλουμε.
ΦΙΛΟΣ: Είσαι σίγουρη λοιπόν ότι ο καθένας κάνει δικτυακό μάρκετινγκ κάθε μέρα;
ΕΓΩ: Βεβαιότατα! Πόσες φορές σύστησαμε κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα σε φίλους;; Που επισκέφθηκαν το εστιατόριο, απόλαυσαν το φαγητό του, -όπως κι εμείς – και με τη σειρά τους το συστησαν στους δικούς τους γνωστούς. Αυτή η αύξηση των εσόδων, είναι κάτι που ο εστιάτορας το εισπράττει, αλλά το εκτιμά πραγματικά; Εσύ ή εγώ που την προκάλεσαμε, τι απολαμβάνουμε ως ευχαριστώ;.
Και στην περίπτωση του εστιατορίου, προτείνουμε και προωθούμε κάτι που μας αρέσει. Παρόλα αυτά δεν λάβαμε ποτέ κάποια αμοιβή για αυτό. Οι περισσότεροι εστιάτορες δεν μοιράζονται μαζί μας το διαφημιστικό budget που θα διέθεταν έτσι κι αλλιώς για διαφήμιση για να έχουν τον κόσμο που τώρα έχουν γιατί εσύ κι εγώ ξεκινησαμε να  συστήνουμε το μαγαζί τους.  Κάνουμε τη σύσταση δωρεάν.
Η συστάσεις μας ήταν αποτελεσματικότερες από το να μοίραζε κουπόνια γευμάτων, διαφημιστικά φυλλάδια ή να κόλλαγε αφίσες. Η δικτύωση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προωθούνται προϊόντα και υπηρεσίες.
Γιατί; Γιατί οι άνθρωποι ακούν και εμπιστεύονται την γνώμη των ανθρώπων που γνωρίζουν προσωπικά.
Ένα άλλο παράδειγμα.  Εάν είχες ανάγκη να χειρουργηθείς άμεσα στον εγκέφαλο – δηλαδή μια δύσκολη  επέμβαση – ποια μεθοδο θα ακολουθούσες;
1η ΜΕΘΟΔΟΣ Θα κοίταζες ποιος χειρουργός έχει τη μεγαλύτερη καταχώρηση στον Χρυσό Οδηγό; Θα εμπιστευόμουν τον Χειρουργό με τον μεγαλύτερο διαφημιστικό προϋπολογισμό; Ή μήπως
2η ΜΕΘΟΔΟΣ Θα έψαχνες να βρεις κάποιον που γνωρίζεις, ένα άτομο που έχει ο ίδιος ή ένας γνωστός σου μια αντίστοιχη εμπειρία με χειρουργόγια να ζητήσεις τη γνώμη του; Ή  έστω τη γνώμη του οικογενειακού σου γιατρού που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι;
Είμαι σίγουρη ότι θα επέλεγες τη δεύτερη μέθοδο. Εγώ τγουλάχιστον αυτό θα έκανα. Όταν πρόκειται για χειρουργική επέμβαση, θέλω να έχω μια γνώμη που μπορώ να εμπιστευθώ.
Αυτό είναι, επίσης, ένα παράδειγμα δικτύωσης. Ο φίλος ή ο οικογενειακός μας γιατρός θα μας πουνελεύθερα τη γνώμη τοςυ και θα μας συστήσουν έναν χειρουργό. Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να ακολουθήσουμε αυτή τη σύσταση. Αλλά αυτή είναι η επιλογή που προτιμάμε για περισσότερη σιγουριά, προκειμένου  να αποφασίσουμε.
ΦΙΛΟΣ: Τώρα το κατάλαβα. Αφού ούτως ή άλλως συστήνω και προωθώ πράγματα καθημερινά, θα μπορούσα και να πληρώνομαι για αυτό. Σωστά;
Ο φίλος μου  καταλαβε, όπως άλλωστε κι εγώ, ότι υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων:
Οι άνθρωποι που κάνουν Δικτυακό Μάρκετινγκ κάθε μέρα και πληρώνονται για αυτό,
και
Οι άνθρωποι που κάνουν δικτυακό μάρκετινγκ κάθε μέρα και ΔΕΝ πληρώνονται για αυτό.
Ολοι μας κάνουμε καθημερινά Δικτυακό Μάρκετινγκ
Θέλετε κι άλλα παραδείγματα;
  • Συστήνοντας ένα σχολείο για τα παιδιά μας.
  • Συστήνοντας ένα μπαρ με καταπληκτική ατμόσφαιρα.
  • Συστήνοντας ένα αγαπημένο τραγούδι ή καλλιτέχνη.
  • Συστήνοντας ένα φίλο σε μια φίλη.
  • Συστήνοντας ένα συγκεκριμένο μοντέλο αυτοκινήτου.
  • Συστήνοντας μια αγαπημένη συνταγή φαγητού.
  • Συστήνοντας ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο ή μια συγκεκριμένη επένδυση.
  • Συστήνοντας ένα γιατρό, δικηγόρο, λογιστή, ασφαλιστή.
  • Συστήνοντας έναν Οδοντίατρο.
  • Συστήνοντας την αγαπημένη μας εκπομπή στην τηλεόραση.
  • Συστήνοντας ένα μυστικό αδυνατίσματος.
  • Συστήνοντας ένα καταπληκτικό κατάστημα ρούχων.
  • Συστήνοντας μια εκκλησία.
  • Συστήνοντας κάποιους νέους φίλους.
  • Συστήνοντας ένα υπολογιστή ή ένα πρόγραμμα.
  • Συστήνοντας ένα καλό βιβλίο.
Αυτά είναι παραδείγματα Δικτυακού Μάρκετινγκ στην πράξη. Συστήνουμε τα πράγματα και τις υπηρεσίες που μας αρέσουν και οι φίλοι μας με τη σειρά τους δεν έχουν καμία υποχρέωση να δεχθούν τις υποδείξεις μας.
Δεν θεωρείτε ότι άργησα να ξυπνήσω; Ότι έπρεπε εδώ και χρόνια να έχω “εκμεταλλευτεί” όλες αυτές τις συστάσεις και να τις μετατρέπω σε εισόδημα; Ποτέ δεν είναι αργά!
Αναζητήστε ανάμεσα στις εταιρίες δικτυακού μάρκετινγκ αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο και ξεκινήστε να κερδίζετε, συνεχίζοντας να κάνετε αυτό που κάνατε, να συστήνετε κάτι που σας αρέσει.
Προκειμένου να κάνετε την πιο σωστή επιλογή εταιρίας για να επενδύσετε πρέπει να γνωρίζετε:
  1. Αξιόπιστη εταιρία (Επενδυτικά κεφάλαια, ρυθμοί ανάπτυξης, φήμη)
  2. Να διαθέτει προϊόντα ευρείας  κατανάλωσης (να απευθύνεται σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων)
  3. Να είναι απαραίτητα, ώστε να καταναλώνονται και σε περιόδο οικονομικής κρίσης, σαν αυτή που διανύουμε, και να ανταποκρίνονται στις ποιοτικές ανάγκες των καταναλωτών.
  4. Μικρό επενδυτικό κόστος συμμετοχής ή δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε πακέτα συμμετοχών ( Αυτά συνήθως καθορίζουν τα ποσοστά αμοιβών)
  5. Μικρή ποσότητα αυτοκατανάλωσης του προϊόντος (όλες αυτές οι εταιρίες λειτουργούν με πλαφόν ελάχιστης μηνιαίας κατανάλωσης, Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να παραμένεις ενεργός στο δίκτυο)
  6. Ανταγωνιστικό πρόγραμμα πληρωμών
  7. Πολύ καλή εκπαίδευση (σεμινάρια) και κατά προτίμηση να τα παρέχουν δψρεάν. Θεωρώ ότι η συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση είναι άκρως απαραίτητη
  8. Ένα από τα πιο σημαντικά. Η ανάπτυξη της εταιρίας να βασίζεται στο ομαδικό πνεύμα και να ανταμοίβει την συνεργασία και την ομαδική πρόοδο.
Μελέτησα από κοντά όλες τις εταιρίες που αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Ελλάδα, συμμετέχοντας σε παρουσιάσεις και εβδομαδιαία ή μηνιαία σεμινάρια, προκειμένου να έχω την δυνατότητα να συγκρίνω και να αποφασίσω ποια υπερτερούσε έναντι των άλλων στα περισσότερα ή σε όλα τα σημεία. Ο χρόνος που σπατάλησα ξεπέρασε το 6μηνο, αλλά άξιζε τον κόπο. Η γνώση που συνέλεξα είναι ανεκτίμητη.  Όλη αυτή η εμπειρία είχε θετικά αποτελέσματα και ταυτόχρονα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο Robert Kiyiosaki έχει απόλυτο δίκιο σ’ αυτά που αναφέρει και στο βιβλίο του “ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ του Πλούσιου Μπαμπά” και στο τελευταίο που ακόμα δεν το βρήκα μεταφρασμένο στα ελληνικά ” Business of the 21st century” ( Eπιχειρήσεις του 21ου αιώνα)
- See more at: http://www.rethymnoguide.gr/nea/texnologia/11279-h-epixirimatikotita-ston-21o-aiona#sthash.NXCBdXIz.dpuf
Η Επιχειρηματικότητα στον 21ο αιώνα
Νεα - Τεχνολογία
Η Επιχειρηματικότητα στον 21ο αιώνα.NEA EIDHSES -ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ελλάδα, media, Επικαιρότητα,νέα κρίση,on line, άρθρα, Δημοκρατία,ειδήσεις, πληροφόρηση, ενημέρωση, κόσμος, οικονομία, αθλητισμός, Κρήτη, web tv, video, on line, ψηφιακή τηλεόραση, επικαιρότητα, ellada, apopseis, απόψεις, απόδημοι, Κρήτες, δημοσκοπήσεις,Πρόσφατα άρχισα να ερευνώ τις δυνατότητες για επιχειρηματική ανάπτυξη που μπορεί να υπάρχουν μέσα στην οικονομική κρίση. ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΣΟΥΜΕ. Θέλετε να δείτε τις ανακαλύψεις μου????
Ανακάλυψα όχι μια νέα ήπειρο, αλλά το δικτυακό marketing. Είναι απλά γοητευτικό και έτσι απλά σας εξηγώ την ανακάλυψή μου. ΄Ηταν πάντα εκεί και με περίμενε, όπως μας περιμένει όλους μόνο που δεν το είχαμε αντιληφθεί…
Το δικτυακό μάρκετινγκ είναι απλά η σύσταση και προώθηση αυτών που μας αρέσουν.
Αυτό είναι κάτι που κάνουμε καθημερινά, τόσο εμείς όσο και όλοι. Η δικτύωση είναι μια φυσική δραστηριότητα που ο καθένας μας ασκεί. Στο δικτυακό μάρκετινγκ απλά έχουμε τη δυνατότητα να εισπράττουμε επιταγές παθητικού εισοδήματος (εισοδήμα από συστάσεις που ανταποκρίθηκαν) κάνοντας κάτι που ούτως ή άλλως κάνουμε καθημερινά.
ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Μια από τις αγαπημένες μου ταινίες είναι η Πολίτικη Κουζίνα. Πιστεύω ότι είναι μια ταινία που επίσης άρεσε σε πολλούς άλλους ανθρώπους., αφού αποτελεί μια από τις εμπορικότερες ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.
Σκεφτείτε ότι πίνω καφέ με έναν φίλο μου και η συζήτησή μας στρ’εφεται γύρω από την έννοια “Δικτυακό Μάρκετινγκ”. Ο φίλος μου λέει:
«Δικτυακό Μάρκετινγκ; Δεν ξέρω και πολλά για αυτό, πάντως μάλλον είναι κάτι που εγώ δεν θα μπορούσα να κάνω».
Γιατί λέει κάτι τέτοιο; αναρωτήθηκα. Προφανώς, γιατί όπως κι εγώ μέχρι πρόσφατα, δεν γνωρίζει τι είναι δικτυακό μάρκετινγκ. Νομίζει ότι πρέπει να κάνει πωλήσεις, ότι χρειάζονται δεξιότητες παρουσίασης ή ότι θα πρέπει να γνωρίζει πολλούς πωλητές ή έχει στο μυαλό του κάποιες άλλες από τις παρανοήσεις σχετικά με το τι είναι το δικτυακό μάρκετινγκ.
Για να του εξηγήσω τι  σημαίνει και πως δουλεύει το Δικτυακό Μάρκετινγκ, χρησιμοποίησα το παράδειγμα της ταινίας Πολίτικη Κουζίνα . Η συζήτηση μας ήταν πάνω κάτω η ακόλουθη:
ΕΓΩ: Είδες την Πολίτικη Κουζίνα;
ΦΙΛΟΣ: Ναι ήταν καταπληκτική.
ΕΓΩ: Όταν πήγες στον κινηματογράφο αφού αγόρασες το εισιτήριο πήρες και κάποια snacs από το μπαρ;
ΦΙΛΟΣ: Βέβαια. Περιμένοντας να ξεκινήσει η ταινία. Ήταν λίγο ακριβότερα, αλλά μου άρεσε το ποπ κορν.
ΕΓΩ: Αφού είδες την ταινία, το κράτησες μυστικό;  Ή μίλησες για αυτή σε κάποιους γνωστούς σου;
ΦΙΛΟΣ: Όταν γύρισα σπίτι, τηλεφώνησα στην αδερφή μου και της είπα ότι αυτή κι ο άντρας της θα έπρεπε οπωσδήποτε να την δουν. Γιατί ήταν κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ή! Οι περιγραφές, οι γεύσεις, τα συναισθήματα. Όλα.
ΕΓΩ: Τελικά η αδερφή σου και ο άντρας της πήγαν να την δουν μετά από τη σύσταση που έκανες;
ΦΙΛΟΣ: Και βέβαια πήγαν. Έκλεισαν και πήγαν την επόμενη μέρα.
ΕΓΩ: Άρα αγόρασαν 2 εισιτήρια και μάλλον θα πήραν και αυτοί κάποια σνακς από το μπαρ, σωστά;
ΦΙΛΟΣ: Ναι. Και η ταινία τους άρεσε πολύ.
ΕΓΩ: Την σύστησαν και αυτοί σε άλλους.
ΦΙΛΟΣ: Δεν ξέρεις την αδερφή μου!!! Είναι μια κινητή διαφήμιση. Το είπε σε όλους τους συναδέλφους της, στους γνωστούς, στις φίλες της, στους γονείς των παιδιών στο σχολείο που είναι καθηγήτρια. Ο άντρας της το είπε σε όλους τους φίλους του και δικηγόρους και όλοι πήγαν να δουν την ταινία.
ΕΓΩ :Όλοι αυτοί λοιπόν αγόρασαν εισιτήρια και επίσης κάποια σνακς από το μπαρ. Μετά τι έγινε;
ΦΙΛΟΣ: Υποθέτω και αυτοί θα το είπαν στους φίλους τους. Είναι δύσκολο να κρατήσεις μυστικό μια τέτοια ταινία. Οι γεύσεις ανάβλυζαν μέσα από τις εικόνες και τις περιγραφές και το όλο κλίμα ήταν υπέροχο.
ΕΓΩ:  Αυτό που έκανες ήταν δικτυακό μάρκετινγκ. Είναι κάτι δηλαδή που ούτως ή άλλως κάνουμε όλοι καθημερινά. Δικτυακό Μάρκετινγκ είναι απλά το να συστήνεις αυτά που σου αρέσουν στους άλλους – συνήθως στους φίλους και γνωστούς σου. Εάν αυτό που προτείνουμε τους φαίνεται ενδιαφέρον, τότε ίσως το δοκιμάσουν και αυτοί. Οι φίλοι μας δεν έχουν καμία υποχρέωση να δουν την ταινία. Μπορούν να δεχθούν ή να απορρίψουν την πρόταση μας. Ελεύθερα. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς.
Εμείς απλά προτείνουμε και αυτοί αποφασίζουν αν θα αποδεχτούν ή όχι την πρότασή μας. Αν την αποδεχτούν τότε γίνονται ένας κρίκος στην αλυσίδα των συστάσεών μας. Αυτό ονομάζεται δικτύωση.
ΦΙΛΟΣ: Σε αυτή την περίπτωση συμφωνώ ότι κάνω δικτύωση και εγώ καθημερινά. Τι σπουδαίο λοιπόν έχει η δικτύωση;
ΕΓΩ: Οι περισσότεροι άνθρωποι αν και κάνουν Δικτυακό Μάρκετινγκ καθημερινά δεν πληρώνονται για αυτό που κάνουν.
Ας δούμε τώρα τον ιδιοκτήτη του κινηματογράφου, που σίγουρα έκανε κάποιες διαφημίσεις για να προωθήσει την ταινία. Όμως αυτού του είδους, οι διαφημίσεις δεν έχουν μεγάλα αποτελέσματα. Είναι τόσα πολλά τα διαφημιστικά μηνύματα που μας βομβαρδίζουν καθημερινά που τα περισσότερα τα αγνοούμε. Εεπιπλέον δεν εμπιστευόμαστε τις διαφημίσεις. Ενώ εμπιστευόμαστε και σεβόμαστε τους φίλους μας. Όταν ένας φίλος μας λέει ότι μια ταινία είναι καταπληκτική, εμείς το ακούμε προσεκτικά. Αυτή η προφορική διαφήμιση, η σύσταση από τον ένα φίλο στον άλλο αξίζει δέκα φορές περισσότερο σε αποτέλεσμα από αυτό που φέρνει μια διαφήμιση στο ραδιόφωνο ή στις εφημερίδες.
Εάν ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου ρωτούσε τους θεατές  της ταινίας από που άκουσαν για αυτή θα διαπίστωνε ότι οι περισσότεροι ήρθαν λόγω αυτής της προφορικής διαφήμισης.
Έτσι σαν μια ειλικρινή ένδειξη ευγνωμοσύνης, θα σου έστελνε (αν ακολουθούσε το σύστημα του δικτυακού μάρκετινγκ) μια επιταγή διαφημιστικών συστάσεων. Γιατί; Γιατί εάν δεν έκανες εσύ αυτές τις συστάσεις που στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν γεωμετρικά, όλοι αυτοί οι επιπλέον πελάτες δεν είχαν πάει στον κινηματογράφο του.
ΦΙΛΟΣ: Δεν το είδα ποτέ έτσι! Δεν έχω πάρει ποτέ μια τέτοια επιταγή. Οι ιδιοκτήτες κινηματογράφων δεν δουλεύουν με αυτό τον τρόπο. Κρατάνε για λογαριασμό τους αυτές τις διαφημιστικές επιταγές που θα έπρεπε κανονικά να μας έδιναν λόγω της προφορικής διαφήμισης που τους κάνουμε, και μας αφήνουν να εξακολουθούμε να τους συστήνουμε δωρεάν. Άρα πως μπορούμε να παίρνουμε τέτοιες επιταγές;
ΕΓΩ: Ορισμένες εταιρίες αντιλαμβάνονται ότι η προφορική διαφήμιση = σύσταση και προώθηση είναι πολύ ισχυρότερο εργαλείο από οποιοδήποτε άλλο διαφημιστικό μέσο. Δεν θέλουν να δουλεύουν τις συστάσεις δωρεάν και για αυτό το λόγο μοιράζονται το διαφημιστικό τους προϋπολογισμό μαζί μας, στέλνοντας μας κάθε μήνα μια επιταγή ανταμοιβής των προσπαθειών μας να τους συστήσουμε και προωθήσουμε. Και για όσο καιρό εξακολουθούμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά (να συστήνουμε και να προωθούμε κάτι που μας αρέσει) θα μπορούσαμε να κερδίζουμε μια ωραία επιταγή κάθε μήνα ως ανταμοιβή του χρόνου και της προσπάθειας που καταβάλλουμε.
ΦΙΛΟΣ: Είσαι σίγουρη λοιπόν ότι ο καθένας κάνει δικτυακό μάρκετινγκ κάθε μέρα;
ΕΓΩ: Βεβαιότατα! Πόσες φορές σύστησαμε κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα σε φίλους;; Που επισκέφθηκαν το εστιατόριο, απόλαυσαν το φαγητό του, -όπως κι εμείς – και με τη σειρά τους το συστησαν στους δικούς τους γνωστούς. Αυτή η αύξηση των εσόδων, είναι κάτι που ο εστιάτορας το εισπράττει, αλλά το εκτιμά πραγματικά; Εσύ ή εγώ που την προκάλεσαμε, τι απολαμβάνουμε ως ευχαριστώ;.
Και στην περίπτωση του εστιατορίου, προτείνουμε και προωθούμε κάτι που μας αρέσει. Παρόλα αυτά δεν λάβαμε ποτέ κάποια αμοιβή για αυτό. Οι περισσότεροι εστιάτορες δεν μοιράζονται μαζί μας το διαφημιστικό budget που θα διέθεταν έτσι κι αλλιώς για διαφήμιση για να έχουν τον κόσμο που τώρα έχουν γιατί εσύ κι εγώ ξεκινησαμε να  συστήνουμε το μαγαζί τους.  Κάνουμε τη σύσταση δωρεάν.
Η συστάσεις μας ήταν αποτελεσματικότερες από το να μοίραζε κουπόνια γευμάτων, διαφημιστικά φυλλάδια ή να κόλλαγε αφίσες. Η δικτύωση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προωθούνται προϊόντα και υπηρεσίες.
Γιατί; Γιατί οι άνθρωποι ακούν και εμπιστεύονται την γνώμη των ανθρώπων που γνωρίζουν προσωπικά.
Ένα άλλο παράδειγμα.  Εάν είχες ανάγκη να χειρουργηθείς άμεσα στον εγκέφαλο – δηλαδή μια δύσκολη  επέμβαση – ποια μεθοδο θα ακολουθούσες;
1η ΜΕΘΟΔΟΣ Θα κοίταζες ποιος χειρουργός έχει τη μεγαλύτερη καταχώρηση στον Χρυσό Οδηγό; Θα εμπιστευόμουν τον Χειρουργό με τον μεγαλύτερο διαφημιστικό προϋπολογισμό; Ή μήπως
2η ΜΕΘΟΔΟΣ Θα έψαχνες να βρεις κάποιον που γνωρίζεις, ένα άτομο που έχει ο ίδιος ή ένας γνωστός σου μια αντίστοιχη εμπειρία με χειρουργόγια να ζητήσεις τη γνώμη του; Ή  έστω τη γνώμη του οικογενειακού σου γιατρού που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι;
Είμαι σίγουρη ότι θα επέλεγες τη δεύτερη μέθοδο. Εγώ τγουλάχιστον αυτό θα έκανα. Όταν πρόκειται για χειρουργική επέμβαση, θέλω να έχω μια γνώμη που μπορώ να εμπιστευθώ.
Αυτό είναι, επίσης, ένα παράδειγμα δικτύωσης. Ο φίλος ή ο οικογενειακός μας γιατρός θα μας πουνελεύθερα τη γνώμη τοςυ και θα μας συστήσουν έναν χειρουργό. Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να ακολουθήσουμε αυτή τη σύσταση. Αλλά αυτή είναι η επιλογή που προτιμάμε για περισσότερη σιγουριά, προκειμένου  να αποφασίσουμε.
ΦΙΛΟΣ: Τώρα το κατάλαβα. Αφού ούτως ή άλλως συστήνω και προωθώ πράγματα καθημερινά, θα μπορούσα και να πληρώνομαι για αυτό. Σωστά;
Ο φίλος μου  καταλαβε, όπως άλλωστε κι εγώ, ότι υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων:
Οι άνθρωποι που κάνουν Δικτυακό Μάρκετινγκ κάθε μέρα και πληρώνονται για αυτό,
και
Οι άνθρωποι που κάνουν δικτυακό μάρκετινγκ κάθε μέρα και ΔΕΝ πληρώνονται για αυτό.
Ολοι μας κάνουμε καθημερινά Δικτυακό Μάρκετινγκ
Θέλετε κι άλλα παραδείγματα;
  • Συστήνοντας ένα σχολείο για τα παιδιά μας.
  • Συστήνοντας ένα μπαρ με καταπληκτική ατμόσφαιρα.
  • Συστήνοντας ένα αγαπημένο τραγούδι ή καλλιτέχνη.
  • Συστήνοντας ένα φίλο σε μια φίλη.
  • Συστήνοντας ένα συγκεκριμένο μοντέλο αυτοκινήτου.
  • Συστήνοντας μια αγαπημένη συνταγή φαγητού.
  • Συστήνοντας ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο ή μια συγκεκριμένη επένδυση.
  • Συστήνοντας ένα γιατρό, δικηγόρο, λογιστή, ασφαλιστή.
  • Συστήνοντας έναν Οδοντίατρο.
  • Συστήνοντας την αγαπημένη μας εκπομπή στην τηλεόραση.
  • Συστήνοντας ένα μυστικό αδυνατίσματος.
  • Συστήνοντας ένα καταπληκτικό κατάστημα ρούχων.
  • Συστήνοντας μια εκκλησία.
  • Συστήνοντας κάποιους νέους φίλους.
  • Συστήνοντας ένα υπολογιστή ή ένα πρόγραμμα.
  • Συστήνοντας ένα καλό βιβλίο.
Αυτά είναι παραδείγματα Δικτυακού Μάρκετινγκ στην πράξη. Συστήνουμε τα πράγματα και τις υπηρεσίες που μας αρέσουν και οι φίλοι μας με τη σειρά τους δεν έχουν καμία υποχρέωση να δεχθούν τις υποδείξεις μας.
Δεν θεωρείτε ότι άργησα να ξυπνήσω; Ότι έπρεπε εδώ και χρόνια να έχω “εκμεταλλευτεί” όλες αυτές τις συστάσεις και να τις μετατρέπω σε εισόδημα; Ποτέ δεν είναι αργά!
Αναζητήστε ανάμεσα στις εταιρίες δικτυακού μάρκετινγκ αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο και ξεκινήστε να κερδίζετε, συνεχίζοντας να κάνετε αυτό που κάνατε, να συστήνετε κάτι που σας αρέσει.
Προκειμένου να κάνετε την πιο σωστή επιλογή εταιρίας για να επενδύσετε πρέπει να γνωρίζετε:
  1. Αξιόπιστη εταιρία (Επενδυτικά κεφάλαια, ρυθμοί ανάπτυξης, φήμη)
  2. Να διαθέτει προϊόντα ευρείας  κατανάλωσης (να απευθύνεται σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων)
  3. Να είναι απαραίτητα, ώστε να καταναλώνονται και σε περιόδο οικονομικής κρίσης, σαν αυτή που διανύουμε, και να ανταποκρίνονται στις ποιοτικές ανάγκες των καταναλωτών.
  4. Μικρό επενδυτικό κόστος συμμετοχής ή δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε πακέτα συμμετοχών ( Αυτά συνήθως καθορίζουν τα ποσοστά αμοιβών)
  5. Μικρή ποσότητα αυτοκατανάλωσης του προϊόντος (όλες αυτές οι εταιρίες λειτουργούν με πλαφόν ελάχιστης μηνιαίας κατανάλωσης, Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να παραμένεις ενεργός στο δίκτυο)
  6. Ανταγωνιστικό πρόγραμμα πληρωμών
  7. Πολύ καλή εκπαίδευση (σεμινάρια) και κατά προτίμηση να τα παρέχουν δψρεάν. Θεωρώ ότι η συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση είναι άκρως απαραίτητη
  8. Ένα από τα πιο σημαντικά. Η ανάπτυξη της εταιρίας να βασίζεται στο ομαδικό πνεύμα και να ανταμοίβει την συνεργασία και την ομαδική πρόοδο.
Μελέτησα από κοντά όλες τις εταιρίες που αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Ελλάδα, συμμετέχοντας σε παρουσιάσεις και εβδομαδιαία ή μηνιαία σεμινάρια, προκειμένου να έχω την δυνατότητα να συγκρίνω και να αποφασίσω ποια υπερτερούσε έναντι των άλλων στα περισσότερα ή σε όλα τα σημεία. Ο χρόνος που σπατάλησα ξεπέρασε το 6μηνο, αλλά άξιζε τον κόπο. Η γνώση που συνέλεξα είναι ανεκτίμητη.  Όλη αυτή η εμπειρία είχε θετικά αποτελέσματα και ταυτόχρονα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο Robert Kiyiosaki έχει απόλυτο δίκιο σ’ αυτά που αναφέρει και στο βιβλίο του “ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ του Πλούσιου Μπαμπά” και στο τελευταίο που ακόμα δεν το βρήκα μεταφρασμένο στα ελληνικά ” Business of the 21st century” ( Eπιχειρήσεις του 21ου αιώνα)
- See more at: http://www.rethymnoguide.gr/nea/texnologia/11279-h-epixirimatikotita-ston-21o-aiona#sthash.NXCBdXIz.dpuf
Η Επιχειρηματικότητα στον 21ο αιώνα
Νεα - Τεχνολογία
Η Επιχειρηματικότητα στον 21ο αιώνα.NEA EIDHSES -ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ελλάδα, media, Επικαιρότητα,νέα κρίση,on line, άρθρα, Δημοκρατία,ειδήσεις, πληροφόρηση, ενημέρωση, κόσμος, οικονομία, αθλητισμός, Κρήτη, web tv, video, on line, ψηφιακή τηλεόραση, επικαιρότητα, ellada, apopseis, απόψεις, απόδημοι, Κρήτες, δημοσκοπήσεις,Πρόσφατα άρχισα να ερευνώ τις δυνατότητες για επιχειρηματική ανάπτυξη που μπορεί να υπάρχουν μέσα στην οικονομική κρίση. ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΣΟΥΜΕ. Θέλετε να δείτε τις ανακαλύψεις μου????
Ανακάλυψα όχι μια νέα ήπειρο, αλλά το δικτυακό marketing. Είναι απλά γοητευτικό και έτσι απλά σας εξηγώ την ανακάλυψή μου. ΄Ηταν πάντα εκεί και με περίμενε, όπως μας περιμένει όλους μόνο που δεν το είχαμε αντιληφθεί…
Το δικτυακό μάρκετινγκ είναι απλά η σύσταση και προώθηση αυτών που μας αρέσουν.
Αυτό είναι κάτι που κάνουμε καθημερινά, τόσο εμείς όσο και όλοι. Η δικτύωση είναι μια φυσική δραστηριότητα που ο καθένας μας ασκεί. Στο δικτυακό μάρκετινγκ απλά έχουμε τη δυνατότητα να εισπράττουμε επιταγές παθητικού εισοδήματος (εισοδήμα από συστάσεις που ανταποκρίθηκαν) κάνοντας κάτι που ούτως ή άλλως κάνουμε καθημερινά.
ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Μια από τις αγαπημένες μου ταινίες είναι η Πολίτικη Κουζίνα. Πιστεύω ότι είναι μια ταινία που επίσης άρεσε σε πολλούς άλλους ανθρώπους., αφού αποτελεί μια από τις εμπορικότερες ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.
Σκεφτείτε ότι πίνω καφέ με έναν φίλο μου και η συζήτησή μας στρ’εφεται γύρω από την έννοια “Δικτυακό Μάρκετινγκ”. Ο φίλος μου λέει:
«Δικτυακό Μάρκετινγκ; Δεν ξέρω και πολλά για αυτό, πάντως μάλλον είναι κάτι που εγώ δεν θα μπορούσα να κάνω».
Γιατί λέει κάτι τέτοιο; αναρωτήθηκα. Προφανώς, γιατί όπως κι εγώ μέχρι πρόσφατα, δεν γνωρίζει τι είναι δικτυακό μάρκετινγκ. Νομίζει ότι πρέπει να κάνει πωλήσεις, ότι χρειάζονται δεξιότητες παρουσίασης ή ότι θα πρέπει να γνωρίζει πολλούς πωλητές ή έχει στο μυαλό του κάποιες άλλες από τις παρανοήσεις σχετικά με το τι είναι το δικτυακό μάρκετινγκ.
Για να του εξηγήσω τι  σημαίνει και πως δουλεύει το Δικτυακό Μάρκετινγκ, χρησιμοποίησα το παράδειγμα της ταινίας Πολίτικη Κουζίνα . Η συζήτηση μας ήταν πάνω κάτω η ακόλουθη:
ΕΓΩ: Είδες την Πολίτικη Κουζίνα;
ΦΙΛΟΣ: Ναι ήταν καταπληκτική.
ΕΓΩ: Όταν πήγες στον κινηματογράφο αφού αγόρασες το εισιτήριο πήρες και κάποια snacs από το μπαρ;
ΦΙΛΟΣ: Βέβαια. Περιμένοντας να ξεκινήσει η ταινία. Ήταν λίγο ακριβότερα, αλλά μου άρεσε το ποπ κορν.
ΕΓΩ: Αφού είδες την ταινία, το κράτησες μυστικό;  Ή μίλησες για αυτή σε κάποιους γνωστούς σου;
ΦΙΛΟΣ: Όταν γύρισα σπίτι, τηλεφώνησα στην αδερφή μου και της είπα ότι αυτή κι ο άντρας της θα έπρεπε οπωσδήποτε να την δουν. Γιατί ήταν κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ή! Οι περιγραφές, οι γεύσεις, τα συναισθήματα. Όλα.
ΕΓΩ: Τελικά η αδερφή σου και ο άντρας της πήγαν να την δουν μετά από τη σύσταση που έκανες;
ΦΙΛΟΣ: Και βέβαια πήγαν. Έκλεισαν και πήγαν την επόμενη μέρα.
ΕΓΩ: Άρα αγόρασαν 2 εισιτήρια και μάλλον θα πήραν και αυτοί κάποια σνακς από το μπαρ, σωστά;
ΦΙΛΟΣ: Ναι. Και η ταινία τους άρεσε πολύ.
ΕΓΩ: Την σύστησαν και αυτοί σε άλλους.
ΦΙΛΟΣ: Δεν ξέρεις την αδερφή μου!!! Είναι μια κινητή διαφήμιση. Το είπε σε όλους τους συναδέλφους της, στους γνωστούς, στις φίλες της, στους γονείς των παιδιών στο σχολείο που είναι καθηγήτρια. Ο άντρας της το είπε σε όλους τους φίλους του και δικηγόρους και όλοι πήγαν να δουν την ταινία.
ΕΓΩ :Όλοι αυτοί λοιπόν αγόρασαν εισιτήρια και επίσης κάποια σνακς από το μπαρ. Μετά τι έγινε;
ΦΙΛΟΣ: Υποθέτω και αυτοί θα το είπαν στους φίλους τους. Είναι δύσκολο να κρατήσεις μυστικό μια τέτοια ταινία. Οι γεύσεις ανάβλυζαν μέσα από τις εικόνες και τις περιγραφές και το όλο κλίμα ήταν υπέροχο.
ΕΓΩ:  Αυτό που έκανες ήταν δικτυακό μάρκετινγκ. Είναι κάτι δηλαδή που ούτως ή άλλως κάνουμε όλοι καθημερινά. Δικτυακό Μάρκετινγκ είναι απλά το να συστήνεις αυτά που σου αρέσουν στους άλλους – συνήθως στους φίλους και γνωστούς σου. Εάν αυτό που προτείνουμε τους φαίνεται ενδιαφέρον, τότε ίσως το δοκιμάσουν και αυτοί. Οι φίλοι μας δεν έχουν καμία υποχρέωση να δουν την ταινία. Μπορούν να δεχθούν ή να απορρίψουν την πρόταση μας. Ελεύθερα. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς.
Εμείς απλά προτείνουμε και αυτοί αποφασίζουν αν θα αποδεχτούν ή όχι την πρότασή μας. Αν την αποδεχτούν τότε γίνονται ένας κρίκος στην αλυσίδα των συστάσεών μας. Αυτό ονομάζεται δικτύωση.
ΦΙΛΟΣ: Σε αυτή την περίπτωση συμφωνώ ότι κάνω δικτύωση και εγώ καθημερινά. Τι σπουδαίο λοιπόν έχει η δικτύωση;
ΕΓΩ: Οι περισσότεροι άνθρωποι αν και κάνουν Δικτυακό Μάρκετινγκ καθημερινά δεν πληρώνονται για αυτό που κάνουν.
Ας δούμε τώρα τον ιδιοκτήτη του κινηματογράφου, που σίγουρα έκανε κάποιες διαφημίσεις για να προωθήσει την ταινία. Όμως αυτού του είδους, οι διαφημίσεις δεν έχουν μεγάλα αποτελέσματα. Είναι τόσα πολλά τα διαφημιστικά μηνύματα που μας βομβαρδίζουν καθημερινά που τα περισσότερα τα αγνοούμε. Εεπιπλέον δεν εμπιστευόμαστε τις διαφημίσεις. Ενώ εμπιστευόμαστε και σεβόμαστε τους φίλους μας. Όταν ένας φίλος μας λέει ότι μια ταινία είναι καταπληκτική, εμείς το ακούμε προσεκτικά. Αυτή η προφορική διαφήμιση, η σύσταση από τον ένα φίλο στον άλλο αξίζει δέκα φορές περισσότερο σε αποτέλεσμα από αυτό που φέρνει μια διαφήμιση στο ραδιόφωνο ή στις εφημερίδες.
Εάν ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου ρωτούσε τους θεατές  της ταινίας από που άκουσαν για αυτή θα διαπίστωνε ότι οι περισσότεροι ήρθαν λόγω αυτής της προφορικής διαφήμισης.
Έτσι σαν μια ειλικρινή ένδειξη ευγνωμοσύνης, θα σου έστελνε (αν ακολουθούσε το σύστημα του δικτυακού μάρκετινγκ) μια επιταγή διαφημιστικών συστάσεων. Γιατί; Γιατί εάν δεν έκανες εσύ αυτές τις συστάσεις που στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν γεωμετρικά, όλοι αυτοί οι επιπλέον πελάτες δεν είχαν πάει στον κινηματογράφο του.
ΦΙΛΟΣ: Δεν το είδα ποτέ έτσι! Δεν έχω πάρει ποτέ μια τέτοια επιταγή. Οι ιδιοκτήτες κινηματογράφων δεν δουλεύουν με αυτό τον τρόπο. Κρατάνε για λογαριασμό τους αυτές τις διαφημιστικές επιταγές που θα έπρεπε κανονικά να μας έδιναν λόγω της προφορικής διαφήμισης που τους κάνουμε, και μας αφήνουν να εξακολουθούμε να τους συστήνουμε δωρεάν. Άρα πως μπορούμε να παίρνουμε τέτοιες επιταγές;
ΕΓΩ: Ορισμένες εταιρίες αντιλαμβάνονται ότι η προφορική διαφήμιση = σύσταση και προώθηση είναι πολύ ισχυρότερο εργαλείο από οποιοδήποτε άλλο διαφημιστικό μέσο. Δεν θέλουν να δουλεύουν τις συστάσεις δωρεάν και για αυτό το λόγο μοιράζονται το διαφημιστικό τους προϋπολογισμό μαζί μας, στέλνοντας μας κάθε μήνα μια επιταγή ανταμοιβής των προσπαθειών μας να τους συστήσουμε και προωθήσουμε. Και για όσο καιρό εξακολουθούμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά (να συστήνουμε και να προωθούμε κάτι που μας αρέσει) θα μπορούσαμε να κερδίζουμε μια ωραία επιταγή κάθε μήνα ως ανταμοιβή του χρόνου και της προσπάθειας που καταβάλλουμε.
ΦΙΛΟΣ: Είσαι σίγουρη λοιπόν ότι ο καθένας κάνει δικτυακό μάρκετινγκ κάθε μέρα;
ΕΓΩ: Βεβαιότατα! Πόσες φορές σύστησαμε κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα σε φίλους;; Που επισκέφθηκαν το εστιατόριο, απόλαυσαν το φαγητό του, -όπως κι εμείς – και με τη σειρά τους το συστησαν στους δικούς τους γνωστούς. Αυτή η αύξηση των εσόδων, είναι κάτι που ο εστιάτορας το εισπράττει, αλλά το εκτιμά πραγματικά; Εσύ ή εγώ που την προκάλεσαμε, τι απολαμβάνουμε ως ευχαριστώ;.
Και στην περίπτωση του εστιατορίου, προτείνουμε και προωθούμε κάτι που μας αρέσει. Παρόλα αυτά δεν λάβαμε ποτέ κάποια αμοιβή για αυτό. Οι περισσότεροι εστιάτορες δεν μοιράζονται μαζί μας το διαφημιστικό budget που θα διέθεταν έτσι κι αλλιώς για διαφήμιση για να έχουν τον κόσμο που τώρα έχουν γιατί εσύ κι εγώ ξεκινησαμε να  συστήνουμε το μαγαζί τους.  Κάνουμε τη σύσταση δωρεάν.
Η συστάσεις μας ήταν αποτελεσματικότερες από το να μοίραζε κουπόνια γευμάτων, διαφημιστικά φυλλάδια ή να κόλλαγε αφίσες. Η δικτύωση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προωθούνται προϊόντα και υπηρεσίες.
Γιατί; Γιατί οι άνθρωποι ακούν και εμπιστεύονται την γνώμη των ανθρώπων που γνωρίζουν προσωπικά.
Ένα άλλο παράδειγμα.  Εάν είχες ανάγκη να χειρουργηθείς άμεσα στον εγκέφαλο – δηλαδή μια δύσκολη  επέμβαση – ποια μεθοδο θα ακολουθούσες;
1η ΜΕΘΟΔΟΣ Θα κοίταζες ποιος χειρουργός έχει τη μεγαλύτερη καταχώρηση στον Χρυσό Οδηγό; Θα εμπιστευόμουν τον Χειρουργό με τον μεγαλύτερο διαφημιστικό προϋπολογισμό; Ή μήπως
2η ΜΕΘΟΔΟΣ Θα έψαχνες να βρεις κάποιον που γνωρίζεις, ένα άτομο που έχει ο ίδιος ή ένας γνωστός σου μια αντίστοιχη εμπειρία με χειρουργόγια να ζητήσεις τη γνώμη του; Ή  έστω τη γνώμη του οικογενειακού σου γιατρού που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι;
Είμαι σίγουρη ότι θα επέλεγες τη δεύτερη μέθοδο. Εγώ τγουλάχιστον αυτό θα έκανα. Όταν πρόκειται για χειρουργική επέμβαση, θέλω να έχω μια γνώμη που μπορώ να εμπιστευθώ.
Αυτό είναι, επίσης, ένα παράδειγμα δικτύωσης. Ο φίλος ή ο οικογενειακός μας γιατρός θα μας πουνελεύθερα τη γνώμη τοςυ και θα μας συστήσουν έναν χειρουργό. Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να ακολουθήσουμε αυτή τη σύσταση. Αλλά αυτή είναι η επιλογή που προτιμάμε για περισσότερη σιγουριά, προκειμένου  να αποφασίσουμε.
ΦΙΛΟΣ: Τώρα το κατάλαβα. Αφού ούτως ή άλλως συστήνω και προωθώ πράγματα καθημερινά, θα μπορούσα και να πληρώνομαι για αυτό. Σωστά;
Ο φίλος μου  καταλαβε, όπως άλλωστε κι εγώ, ότι υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων:
Οι άνθρωποι που κάνουν Δικτυακό Μάρκετινγκ κάθε μέρα και πληρώνονται για αυτό,
και
Οι άνθρωποι που κάνουν δικτυακό μάρκετινγκ κάθε μέρα και ΔΕΝ πληρώνονται για αυτό.
Ολοι μας κάνουμε καθημερινά Δικτυακό Μάρκετινγκ
Θέλετε κι άλλα παραδείγματα;
  • Συστήνοντας ένα σχολείο για τα παιδιά μας.
  • Συστήνοντας ένα μπαρ με καταπληκτική ατμόσφαιρα.
  • Συστήνοντας ένα αγαπημένο τραγούδι ή καλλιτέχνη.
  • Συστήνοντας ένα φίλο σε μια φίλη.
  • Συστήνοντας ένα συγκεκριμένο μοντέλο αυτοκινήτου.
  • Συστήνοντας μια αγαπημένη συνταγή φαγητού.
  • Συστήνοντας ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο ή μια συγκεκριμένη επένδυση.
  • Συστήνοντας ένα γιατρό, δικηγόρο, λογιστή, ασφαλιστή.
  • Συστήνοντας έναν Οδοντίατρο.
  • Συστήνοντας την αγαπημένη μας εκπομπή στην τηλεόραση.
  • Συστήνοντας ένα μυστικό αδυνατίσματος.
  • Συστήνοντας ένα καταπληκτικό κατάστημα ρούχων.
  • Συστήνοντας μια εκκλησία.
  • Συστήνοντας κάποιους νέους φίλους.
  • Συστήνοντας ένα υπολογιστή ή ένα πρόγραμμα.
  • Συστήνοντας ένα καλό βιβλίο.
Αυτά είναι παραδείγματα Δικτυακού Μάρκετινγκ στην πράξη. Συστήνουμε τα πράγματα και τις υπηρεσίες που μας αρέσουν και οι φίλοι μας με τη σειρά τους δεν έχουν καμία υποχρέωση να δεχθούν τις υποδείξεις μας.
Δεν θεωρείτε ότι άργησα να ξυπνήσω; Ότι έπρεπε εδώ και χρόνια να έχω “εκμεταλλευτεί” όλες αυτές τις συστάσεις και να τις μετατρέπω σε εισόδημα; Ποτέ δεν είναι αργά!
Αναζητήστε ανάμεσα στις εταιρίες δικτυακού μάρκετινγκ αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο και ξεκινήστε να κερδίζετε, συνεχίζοντας να κάνετε αυτό που κάνατε, να συστήνετε κάτι που σας αρέσει.
Προκειμένου να κάνετε την πιο σωστή επιλογή εταιρίας για να επενδύσετε πρέπει να γνωρίζετε:
  1. Αξιόπιστη εταιρία (Επενδυτικά κεφάλαια, ρυθμοί ανάπτυξης, φήμη)
  2. Να διαθέτει προϊόντα ευρείας  κατανάλωσης (να απευθύνεται σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων)
  3. Να είναι απαραίτητα, ώστε να καταναλώνονται και σε περιόδο οικονομικής κρίσης, σαν αυτή που διανύουμε, και να ανταποκρίνονται στις ποιοτικές ανάγκες των καταναλωτών.
  4. Μικρό επενδυτικό κόστος συμμετοχής ή δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε πακέτα συμμετοχών ( Αυτά συνήθως καθορίζουν τα ποσοστά αμοιβών)
  5. Μικρή ποσότητα αυτοκατανάλωσης του προϊόντος (όλες αυτές οι εταιρίες λειτουργούν με πλαφόν ελάχιστης μηνιαίας κατανάλωσης, Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να παραμένεις ενεργός στο δίκτυο)
  6. Ανταγωνιστικό πρόγραμμα πληρωμών
  7. Πολύ καλή εκπαίδευση (σεμινάρια) και κατά προτίμηση να τα παρέχουν δψρεάν. Θεωρώ ότι η συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση είναι άκρως απαραίτητη
  8. Ένα από τα πιο σημαντικά. Η ανάπτυξη της εταιρίας να βασίζεται στο ομαδικό πνεύμα και να ανταμοίβει την συνεργασία και την ομαδική πρόοδο.
Μελέτησα από κοντά όλες τις εταιρίες που αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Ελλάδα, συμμετέχοντας σε παρουσιάσεις και εβδομαδιαία ή μηνιαία σεμινάρια, προκειμένου να έχω την δυνατότητα να συγκρίνω και να αποφασίσω ποια υπερτερούσε έναντι των άλλων στα περισσότερα ή σε όλα τα σημεία. Ο χρόνος που σπατάλησα ξεπέρασε το 6μηνο, αλλά άξιζε τον κόπο. Η γνώση που συνέλεξα είναι ανεκτίμητη.  Όλη αυτή η εμπειρία είχε θετικά αποτελέσματα και ταυτόχρονα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο Robert Kiyiosaki έχει απόλυτο δίκιο σ’ αυτά που αναφέρει και στο βιβλίο του “ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ του Πλούσιου Μπαμπά” και στο τελευταίο που ακόμα δεν το βρήκα μεταφρασμένο στα ελληνικά ” Business of the 21st century” ( Eπιχειρήσεις του 21ου αιώνα)
- See more at: http://www.rethymnoguide.gr/nea/texnologia/11279-h-epixirimatikotita-ston-21o-aiona#sthash.NXCBdXIz.dpuf
Η Επιχειρηματικότητα στον 21ο αιώνα
Νεα - Τεχνολογία
Η Επιχειρηματικότητα στον 21ο αιώνα.NEA EIDHSES -ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ελλάδα, media, Επικαιρότητα,νέα κρίση,on line, άρθρα, Δημοκρατία,ειδήσεις, πληροφόρηση, ενημέρωση, κόσμος, οικονομία, αθλητισμός, Κρήτη, web tv, video, on line, ψηφιακή τηλεόραση, επικαιρότητα, ellada, apopseis, απόψεις, απόδημοι, Κρήτες, δημοσκοπήσεις,Πρόσφατα άρχισα να ερευνώ τις δυνατότητες για επιχειρηματική ανάπτυξη που μπορεί να υπάρχουν μέσα στην οικονομική κρίση. ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΣΟΥΜΕ. Θέλετε να δείτε τις ανακαλύψεις μου????
Ανακάλυψα όχι μια νέα ήπειρο, αλλά το δικτυακό marketing. Είναι απλά γοητευτικό και έτσι απλά σας εξηγώ την ανακάλυψή μου. ΄Ηταν πάντα εκεί και με περίμενε, όπως μας περιμένει όλους μόνο που δεν το είχαμε αντιληφθεί…
Το δικτυακό μάρκετινγκ είναι απλά η σύσταση και προώθηση αυτών που μας αρέσουν.
Αυτό είναι κάτι που κάνουμε καθημερινά, τόσο εμείς όσο και όλοι. Η δικτύωση είναι μια φυσική δραστηριότητα που ο καθένας μας ασκεί. Στο δικτυακό μάρκετινγκ απλά έχουμε τη δυνατότητα να εισπράττουμε επιταγές παθητικού εισοδήματος (εισοδήμα από συστάσεις που ανταποκρίθηκαν) κάνοντας κάτι που ούτως ή άλλως κάνουμε καθημερινά.
ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Μια από τις αγαπημένες μου ταινίες είναι η Πολίτικη Κουζίνα. Πιστεύω ότι είναι μια ταινία που επίσης άρεσε σε πολλούς άλλους ανθρώπους., αφού αποτελεί μια από τις εμπορικότερες ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.
Σκεφτείτε ότι πίνω καφέ με έναν φίλο μου και η συζήτησή μας στρ’εφεται γύρω από την έννοια “Δικτυακό Μάρκετινγκ”. Ο φίλος μου λέει:
«Δικτυακό Μάρκετινγκ; Δεν ξέρω και πολλά για αυτό, πάντως μάλλον είναι κάτι που εγώ δεν θα μπορούσα να κάνω».
Γιατί λέει κάτι τέτοιο; αναρωτήθηκα. Προφανώς, γιατί όπως κι εγώ μέχρι πρόσφατα, δεν γνωρίζει τι είναι δικτυακό μάρκετινγκ. Νομίζει ότι πρέπει να κάνει πωλήσεις, ότι χρειάζονται δεξιότητες παρουσίασης ή ότι θα πρέπει να γνωρίζει πολλούς πωλητές ή έχει στο μυαλό του κάποιες άλλες από τις παρανοήσεις σχετικά με το τι είναι το δικτυακό μάρκετινγκ.
Για να του εξηγήσω τι  σημαίνει και πως δουλεύει το Δικτυακό Μάρκετινγκ, χρησιμοποίησα το παράδειγμα της ταινίας Πολίτικη Κουζίνα . Η συζήτηση μας ήταν πάνω κάτω η ακόλουθη:
ΕΓΩ: Είδες την Πολίτικη Κουζίνα;
ΦΙΛΟΣ: Ναι ήταν καταπληκτική.
ΕΓΩ: Όταν πήγες στον κινηματογράφο αφού αγόρασες το εισιτήριο πήρες και κάποια snacs από το μπαρ;
ΦΙΛΟΣ: Βέβαια. Περιμένοντας να ξεκινήσει η ταινία. Ήταν λίγο ακριβότερα, αλλά μου άρεσε το ποπ κορν.
ΕΓΩ: Αφού είδες την ταινία, το κράτησες μυστικό;  Ή μίλησες για αυτή σε κάποιους γνωστούς σου;
ΦΙΛΟΣ: Όταν γύρισα σπίτι, τηλεφώνησα στην αδερφή μου και της είπα ότι αυτή κι ο άντρας της θα έπρεπε οπωσδήποτε να την δουν. Γιατί ήταν κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ή! Οι περιγραφές, οι γεύσεις, τα συναισθήματα. Όλα.
ΕΓΩ: Τελικά η αδερφή σου και ο άντρας της πήγαν να την δουν μετά από τη σύσταση που έκανες;
ΦΙΛΟΣ: Και βέβαια πήγαν. Έκλεισαν και πήγαν την επόμενη μέρα.
ΕΓΩ: Άρα αγόρασαν 2 εισιτήρια και μάλλον θα πήραν και αυτοί κάποια σνακς από το μπαρ, σωστά;
ΦΙΛΟΣ: Ναι. Και η ταινία τους άρεσε πολύ.
ΕΓΩ: Την σύστησαν και αυτοί σε άλλους.
ΦΙΛΟΣ: Δεν ξέρεις την αδερφή μου!!! Είναι μια κινητή διαφήμιση. Το είπε σε όλους τους συναδέλφους της, στους γνωστούς, στις φίλες της, στους γονείς των παιδιών στο σχολείο που είναι καθηγήτρια. Ο άντρας της το είπε σε όλους τους φίλους του και δικηγόρους και όλοι πήγαν να δουν την ταινία.
ΕΓΩ :Όλοι αυτοί λοιπόν αγόρασαν εισιτήρια και επίσης κάποια σνακς από το μπαρ. Μετά τι έγινε;
ΦΙΛΟΣ: Υποθέτω και αυτοί θα το είπαν στους φίλους τους. Είναι δύσκολο να κρατήσεις μυστικό μια τέτοια ταινία. Οι γεύσεις ανάβλυζαν μέσα από τις εικόνες και τις περιγραφές και το όλο κλίμα ήταν υπέροχο.
ΕΓΩ:  Αυτό που έκανες ήταν δικτυακό μάρκετινγκ. Είναι κάτι δηλαδή που ούτως ή άλλως κάνουμε όλοι καθημερινά. Δικτυακό Μάρκετινγκ είναι απλά το να συστήνεις αυτά που σου αρέσουν στους άλλους – συνήθως στους φίλους και γνωστούς σου. Εάν αυτό που προτείνουμε τους φαίνεται ενδιαφέρον, τότε ίσως το δοκιμάσουν και αυτοί. Οι φίλοι μας δεν έχουν καμία υποχρέωση να δουν την ταινία. Μπορούν να δεχθούν ή να απορρίψουν την πρόταση μας. Ελεύθερα. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς.
Εμείς απλά προτείνουμε και αυτοί αποφασίζουν αν θα αποδεχτούν ή όχι την πρότασή μας. Αν την αποδεχτούν τότε γίνονται ένας κρίκος στην αλυσίδα των συστάσεών μας. Αυτό ονομάζεται δικτύωση.
ΦΙΛΟΣ: Σε αυτή την περίπτωση συμφωνώ ότι κάνω δικτύωση και εγώ καθημερινά. Τι σπουδαίο λοιπόν έχει η δικτύωση;
ΕΓΩ: Οι περισσότεροι άνθρωποι αν και κάνουν Δικτυακό Μάρκετινγκ καθημερινά δεν πληρώνονται για αυτό που κάνουν.
Ας δούμε τώρα τον ιδιοκτήτη του κινηματογράφου, που σίγουρα έκανε κάποιες διαφημίσεις για να προωθήσει την ταινία. Όμως αυτού του είδους, οι διαφημίσεις δεν έχουν μεγάλα αποτελέσματα. Είναι τόσα πολλά τα διαφημιστικά μηνύματα που μας βομβαρδίζουν καθημερινά που τα περισσότερα τα αγνοούμε. Εεπιπλέον δεν εμπιστευόμαστε τις διαφημίσεις. Ενώ εμπιστευόμαστε και σεβόμαστε τους φίλους μας. Όταν ένας φίλος μας λέει ότι μια ταινία είναι καταπληκτική, εμείς το ακούμε προσεκτικά. Αυτή η προφορική διαφήμιση, η σύσταση από τον ένα φίλο στον άλλο αξίζει δέκα φορές περισσότερο σε αποτέλεσμα από αυτό που φέρνει μια διαφήμιση στο ραδιόφωνο ή στις εφημερίδες.
Εάν ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου ρωτούσε τους θεατές  της ταινίας από που άκουσαν για αυτή θα διαπίστωνε ότι οι περισσότεροι ήρθαν λόγω αυτής της προφορικής διαφήμισης.
Έτσι σαν μια ειλικρινή ένδειξη ευγνωμοσύνης, θα σου έστελνε (αν ακολουθούσε το σύστημα του δικτυακού μάρκετινγκ) μια επιταγή διαφημιστικών συστάσεων. Γιατί; Γιατί εάν δεν έκανες εσύ αυτές τις συστάσεις που στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν γεωμετρικά, όλοι αυτοί οι επιπλέον πελάτες δεν είχαν πάει στον κινηματογράφο του.
ΦΙΛΟΣ: Δεν το είδα ποτέ έτσι! Δεν έχω πάρει ποτέ μια τέτοια επιταγή. Οι ιδιοκτήτες κινηματογράφων δεν δουλεύουν με αυτό τον τρόπο. Κρατάνε για λογαριασμό τους αυτές τις διαφημιστικές επιταγές που θα έπρεπε κανονικά να μας έδιναν λόγω της προφορικής διαφήμισης που τους κάνουμε, και μας αφήνουν να εξακολουθούμε να τους συστήνουμε δωρεάν. Άρα πως μπορούμε να παίρνουμε τέτοιες επιταγές;
ΕΓΩ: Ορισμένες εταιρίες αντιλαμβάνονται ότι η προφορική διαφήμιση = σύσταση και προώθηση είναι πολύ ισχυρότερο εργαλείο από οποιοδήποτε άλλο διαφημιστικό μέσο. Δεν θέλουν να δουλεύουν τις συστάσεις δωρεάν και για αυτό το λόγο μοιράζονται το διαφημιστικό τους προϋπολογισμό μαζί μας, στέλνοντας μας κάθε μήνα μια επιταγή ανταμοιβής των προσπαθειών μας να τους συστήσουμε και προωθήσουμε. Και για όσο καιρό εξακολουθούμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά (να συστήνουμε και να προωθούμε κάτι που μας αρέσει) θα μπορούσαμε να κερδίζουμε μια ωραία επιταγή κάθε μήνα ως ανταμοιβή του χρόνου και της προσπάθειας που καταβάλλουμε.
ΦΙΛΟΣ: Είσαι σίγουρη λοιπόν ότι ο καθένας κάνει δικτυακό μάρκετινγκ κάθε μέρα;
ΕΓΩ: Βεβαιότατα! Πόσες φορές σύστησαμε κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα σε φίλους;; Που επισκέφθηκαν το εστιατόριο, απόλαυσαν το φαγητό του, -όπως κι εμείς – και με τη σειρά τους το συστησαν στους δικούς τους γνωστούς. Αυτή η αύξηση των εσόδων, είναι κάτι που ο εστιάτορας το εισπράττει, αλλά το εκτιμά πραγματικά; Εσύ ή εγώ που την προκάλεσαμε, τι απολαμβάνουμε ως ευχαριστώ;.
Και στην περίπτωση του εστιατορίου, προτείνουμε και προωθούμε κάτι που μας αρέσει. Παρόλα αυτά δεν λάβαμε ποτέ κάποια αμοιβή για αυτό. Οι περισσότεροι εστιάτορες δεν μοιράζονται μαζί μας το διαφημιστικό budget που θα διέθεταν έτσι κι αλλιώς για διαφήμιση για να έχουν τον κόσμο που τώρα έχουν γιατί εσύ κι εγώ ξεκινησαμε να  συστήνουμε το μαγαζί τους.  Κάνουμε τη σύσταση δωρεάν.
Η συστάσεις μας ήταν αποτελεσματικότερες από το να μοίραζε κουπόνια γευμάτων, διαφημιστικά φυλλάδια ή να κόλλαγε αφίσες. Η δικτύωση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προωθούνται προϊόντα και υπηρεσίες.
Γιατί; Γιατί οι άνθρωποι ακούν και εμπιστεύονται την γνώμη των ανθρώπων που γνωρίζουν προσωπικά.
Ένα άλλο παράδειγμα.  Εάν είχες ανάγκη να χειρουργηθείς άμεσα στον εγκέφαλο – δηλαδή μια δύσκολη  επέμβαση – ποια μεθοδο θα ακολουθούσες;
1η ΜΕΘΟΔΟΣ Θα κοίταζες ποιος χειρουργός έχει τη μεγαλύτερη καταχώρηση στον Χρυσό Οδηγό; Θα εμπιστευόμουν τον Χειρουργό με τον μεγαλύτερο διαφημιστικό προϋπολογισμό; Ή μήπως
2η ΜΕΘΟΔΟΣ Θα έψαχνες να βρεις κάποιον που γνωρίζεις, ένα άτομο που έχει ο ίδιος ή ένας γνωστός σου μια αντίστοιχη εμπειρία με χειρουργόγια να ζητήσεις τη γνώμη του; Ή  έστω τη γνώμη του οικογενειακού σου γιατρού που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι;
Είμαι σίγουρη ότι θα επέλεγες τη δεύτερη μέθοδο. Εγώ τγουλάχιστον αυτό θα έκανα. Όταν πρόκειται για χειρουργική επέμβαση, θέλω να έχω μια γνώμη που μπορώ να εμπιστευθώ.
Αυτό είναι, επίσης, ένα παράδειγμα δικτύωσης. Ο φίλος ή ο οικογενειακός μας γιατρός θα μας πουνελεύθερα τη γνώμη τοςυ και θα μας συστήσουν έναν χειρουργό. Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να ακολουθήσουμε αυτή τη σύσταση. Αλλά αυτή είναι η επιλογή που προτιμάμε για περισσότερη σιγουριά, προκειμένου  να αποφασίσουμε.
ΦΙΛΟΣ: Τώρα το κατάλαβα. Αφού ούτως ή άλλως συστήνω και προωθώ πράγματα καθημερινά, θα μπορούσα και να πληρώνομαι για αυτό. Σωστά;
Ο φίλος μου  καταλαβε, όπως άλλωστε κι εγώ, ότι υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων:
Οι άνθρωποι που κάνουν Δικτυακό Μάρκετινγκ κάθε μέρα και πληρώνονται για αυτό,
και
Οι άνθρωποι που κάνουν δικτυακό μάρκετινγκ κάθε μέρα και ΔΕΝ πληρώνονται για αυτό.
Ολοι μας κάνουμε καθημερινά Δικτυακό Μάρκετινγκ
Θέλετε κι άλλα παραδείγματα;
  • Συστήνοντας ένα σχολείο για τα παιδιά μας.
  • Συστήνοντας ένα μπαρ με καταπληκτική ατμόσφαιρα.
  • Συστήνοντας ένα αγαπημένο τραγούδι ή καλλιτέχνη.
  • Συστήνοντας ένα φίλο σε μια φίλη.
  • Συστήνοντας ένα συγκεκριμένο μοντέλο αυτοκινήτου.
  • Συστήνοντας μια αγαπημένη συνταγή φαγητού.
  • Συστήνοντας ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο ή μια συγκεκριμένη επένδυση.
  • Συστήνοντας ένα γιατρό, δικηγόρο, λογιστή, ασφαλιστή.
  • Συστήνοντας έναν Οδοντίατρο.
  • Συστήνοντας την αγαπημένη μας εκπομπή στην τηλεόραση.
  • Συστήνοντας ένα μυστικό αδυνατίσματος.
  • Συστήνοντας ένα καταπληκτικό κατάστημα ρούχων.
  • Συστήνοντας μια εκκλησία.
  • Συστήνοντας κάποιους νέους φίλους.
  • Συστήνοντας ένα υπολογιστή ή ένα πρόγραμμα.
  • Συστήνοντας ένα καλό βιβλίο.
Αυτά είναι παραδείγματα Δικτυακού Μάρκετινγκ στην πράξη. Συστήνουμε τα πράγματα και τις υπηρεσίες που μας αρέσουν και οι φίλοι μας με τη σειρά τους δεν έχουν καμία υποχρέωση να δεχθούν τις υποδείξεις μας.
Δεν θεωρείτε ότι άργησα να ξυπνήσω; Ότι έπρεπε εδώ και χρόνια να έχω “εκμεταλλευτεί” όλες αυτές τις συστάσεις και να τις μετατρέπω σε εισόδημα; Ποτέ δεν είναι αργά!
Αναζητήστε ανάμεσα στις εταιρίες δικτυακού μάρκετινγκ αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο και ξεκινήστε να κερδίζετε, συνεχίζοντας να κάνετε αυτό που κάνατε, να συστήνετε κάτι που σας αρέσει.
Προκειμένου να κάνετε την πιο σωστή επιλογή εταιρίας για να επενδύσετε πρέπει να γνωρίζετε:
  1. Αξιόπιστη εταιρία (Επενδυτικά κεφάλαια, ρυθμοί ανάπτυξης, φήμη)
  2. Να διαθέτει προϊόντα ευρείας  κατανάλωσης (να απευθύνεται σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων)
  3. Να είναι απαραίτητα, ώστε να καταναλώνονται και σε περιόδο οικονομικής κρίσης, σαν αυτή που διανύουμε, και να ανταποκρίνονται στις ποιοτικές ανάγκες των καταναλωτών.
  4. Μικρό επενδυτικό κόστος συμμετοχής ή δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε πακέτα συμμετοχών ( Αυτά συνήθως καθορίζουν τα ποσοστά αμοιβών)
  5. Μικρή ποσότητα αυτοκατανάλωσης του προϊόντος (όλες αυτές οι εταιρίες λειτουργούν με πλαφόν ελάχιστης μηνιαίας κατανάλωσης, Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να παραμένεις ενεργός στο δίκτυο)
  6. Ανταγωνιστικό πρόγραμμα πληρωμών
  7. Πολύ καλή εκπαίδευση (σεμινάρια) και κατά προτίμηση να τα παρέχουν δψρεάν. Θεωρώ ότι η συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση είναι άκρως απαραίτητη
  8. Ένα από τα πιο σημαντικά. Η ανάπτυξη της εταιρίας να βασίζεται στο ομαδικό πνεύμα και να ανταμοίβει την συνεργασία και την ομαδική πρόοδο.
Μελέτησα από κοντά όλες τις εταιρίες που αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Ελλάδα, συμμετέχοντας σε παρουσιάσεις και εβδομαδιαία ή μηνιαία σεμινάρια, προκειμένου να έχω την δυνατότητα να συγκρίνω και να αποφασίσω ποια υπερτερούσε έναντι των άλλων στα περισσότερα ή σε όλα τα σημεία. Ο χρόνος που σπατάλησα ξεπέρασε το 6μηνο, αλλά άξιζε τον κόπο. Η γνώση που συνέλεξα είναι ανεκτίμητη.  Όλη αυτή η εμπειρία είχε θετικά αποτελέσματα και ταυτόχρονα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο Robert Kiyiosaki έχει απόλυτο δίκιο σ’ αυτά που αναφέρει και στο βιβλίο του “ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ του Πλούσιου Μπαμπά” και στο τελευταίο που ακόμα δεν το βρήκα μεταφρασμένο στα ελληνικά ” Business of the 21st century” ( Eπιχειρήσεις του 21ου αιώνα)
- See more at: http://www.rethymnoguide.gr/nea/texnologia/11279-h-epixirimatikotita-ston-21o-aiona#sthash.NXCBdXIz.dpuf