Δικτυακό Μάρκετινγκ - MLM: Περί πυραμίδων...Ν.2

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Περί πυραμίδων...Ν.2




Το συγκεκριμένο οργανόγραμμα αποτυπώνει μια εμπορική εταιρεία πωλήσεων, εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο, όσον αφορά την εσωτερική της δομή ,αλλά και το μοντέλο λειτουργίας της.
Παρατηρώντας το παραπάνω πυραμιδοειδές σχήμα μπορούμε να διαπιστώσουμε κάποια
πράγματα.
Η παραπάνω εταιρεία στηρίζει όλα της τα έσοδα στους πελάτες της. Αυτό συμβαίνει ούτως η άλλως στο μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών. Για να εξυπηρετηθούν οι πελάτες της, έχει συνεργαστεί με κάποιους ανθρώπους (τους συνεργάτες),οι οποίοι αναλαμβάνουν να πουλήσουν τα προιόντα της στον κόσμο. Αυτοί με τη σειρά τους συνεργάζονται με τα ανάλογα τμήματα της εταιρείας προκειμένου το τελικό προιόν να φτάσει στον πελάτη και αυτός να μείνει ευχαριστημένος.
Ας δούμε πώς μοιράζεται το μερίδιο του κέρδους και οι προοπτικές εξέλιξης στο παραπάνω σχήμα.
Οι συνεργάτες (6) κερδίζουν ένα ποσοστό από την διαφορά χονδρικής λιανικής .
Οι υπάλληλοι στο επίπεδο (5) πληρώνονται τον μισθό τους κάθε μήνα .Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να κερδίζουν και κάποιο επιπρόσθετο μπόνους .
Οι υπάλληλοι – διευθυντές  τμήματος – (4)  βρίσκονται στο ίδιο καθεστώς.
Όσο ανεβαίνουμε στην ‘’πυραμίδα ‘’ – ιεραρχία – (3),(2),(1) αυτό που αλλάζει είναι ο μεγαλύτερος μισθός και τα μεγαλύτερα μπόνους. Συνήθως είναι υπό την μορφή μετοχών, εκτός από μετρητά.
Βέβαια όλα αυτά εφ’ όσον όλα τα παραπάνω τμήματα λειτουργούν  σωστά και οι συνεργάτες κάνουν την δουλεία τους.
Όσο δηλαδή δουλεύουν τα κάτω τμήματα ,κερδίζουν τα επάνω .Η αναλογία όμως δουλειάς – κέρδους δεν είναι η ανάλογη.
Όσον αφορά της προοπτικές εξέλιξης εκεί εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες εκτός της παραγωγικής δουλειάς.
Το να φτάσει κάποιος να κερδίζει ίδια χρήματα με το Διοικητικό Συμβούλιο από τα επίπεδα 2-3-4-5 εσωτερικά της εταιρείας είναι πολύ δύσκολο.
Οι συνεργάτες πάλι από την άλλή πλευρά  παρόλο που ουσιαστικά είναι αυτοί που κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς δεν δικαιούνται κάποιο μπόνους επειδή η πορεία της εταιρείας πήγε καλά.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι δεν έχουν όλα τα στρώματα της πυραμίδας τα ίδια περιθώρια εξέλιξης, ούτε οικονομικά αλλά ούτε σε επίπεδο τίτλου. 

Δείτε επίσης:

Περί πυραμίδων...

Περί πυραμίδων...Ν.3

Περί πυραμίδων...Ν.4

MLM - Συστήματα Ponzi; (Ponzi Scheme)