Δικτυακό Μάρκετινγκ - MLM: Τα πέντε στάδια της αλλαγής

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Τα πέντε στάδια της αλλαγής



Τα πέντε στάδια της αλλαγής:

Το πρώτο είναι η ασυνειδησία. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει καμιά πρόθεση για αλλαγή στο άμεσο μέλλον. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι έχουν πρόβλημα ή ποια είναι η πραγματική αιτία.


Το δεύτερο στάδιο είναι η συνειδητοποίηση. Σε αυτό το στάδιο οι άνθρωποι είναι
ενήμεροι ότι υπάρχει πρόβλημα και έχουν αρχίσει να σκέφτονται σοβαρά το πως θα το ξεπεράσουν, αλλά ακόμη δεν έχουν την δέσμευση για ν” αναλάβουν την κατάλληλη δράση.

Το τρίτο στάδιο είναι η προετοιμασία. Σε αυτό το στάδιο συνδυάζονται η πρόθεση και τα κριτήρια της συμπεριφοράς. Τα άτομα σε αυτό το σημείο έχουν πρόθεση να αναλάβουν δράση κάποια στιγμή στο μέλλον και πολλές φορές έχουν κάνει αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν.

Το τέταρτο στάδιο είναι η δράση. Σε αυτό το στάδιο τα άτομα τροποποιούν τη συμπεριφορά τους, τις εμπειρίες τους, το περιβάλλον τους, προκειμένου να ξεπεράσουν το πρόβλημα τους. Η δράση περιλαμβάνει τις πιο εμφανείς αλλαγές στη συμπεριφορά και απαιτεί σημαντική δέσμευση χρόνου και ενέργειας.

Το πέμπτο στάδιο είναι η διατήρηση. Σε αυτό το στάδιο οι άνθρωποι εστιάζονται στο να αποφύγουν την υποτροπή και να εδραιώσουν τα οφέλη που επιτυγχάνονται κατά τη διάρκεια της δράσης.


Ασυνειδησία --> Συνειδητοποίηση --> Προετοιμασία --> Δράση --> Διατήρηση